Moda u sociokulturnom kontekstu | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Moda u sociokulturnom kontekstu

Odjel za sociokulturne projekte CEKATE-a već sedmu godinu organizira projekt koji se bavi modom kao bitnim i nezaobilaznim atributom izgradnje identiteta mladih. 

  • A
  • +
  • -

Svojim nastankom i povijesnim preinakama odjeća i moda nisu puka zaštita tijela, moda je i nositelj mitskih značenja, religijske simbolike, socijalna odrednica i simbolička komunikacija. Sve ove dimenzije su predmet tromjesečnog projekta namijenjenog mladima koji interdisciplinarnim pristupom omogućava sagledavanje mode iz raznih aspekata otvarajući mogućnost daljnjeg istraživanja i povezivanja sa svim slojevima kulturne i vizualne sredine. 

Projekt Ivane Čuljak Moda Moda započinje 25. veljače, a realizira se kroz ciklus tribina koje se bave filozofijom, semiotikom, te antropologijom i sociologijom mode, kreativnih radionica dizajna i redizajna te izrade nakita, a završava izložbom redizajnirane vintage i retrochic odjeće te velikim modnim buvljakom.

Tako nas u ožujku u Centru za kulturu Trešnjevka očekuju tribine Ive Košutić i Žarka Paića, koje će se baviti suvremenim sociološkim tumačenjima mode, odnosno "znakovima i kodovima identiteta" u suvremenoj modi. U travnju će Lea Vene održati tribinu posvećenu modnoj fotografiji, a u svibnju su na rasporedu Martine Križanić, koja će se baviti alternativnom modnom industrijom u Japanu, te tribina Nine Katarina Simončič naslovljena Povijest mode – mijene kroz stoljeća

Tribine se održavaju u alternaciji s redovitim radionicama dizajna i redizajna vintage i retrochic odjeće te izrade nakita. 

Izvor: CEKATE / Fotografija: On other skin

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.02.2014