Modeli umrežavanja umjetnika | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Modeli umrežavanja umjetnika

Za kraj četverogodišnjeg straživačkog ciklusa ARTNET-ov Istraživački tim predstavlja bazu podataka razvijenu u okviru projekta posvećenog proučavanju umjetničkih mreža.

10.12.2018 , Zagreb - Institut za povijest umjetnosti

FOTO: Institut za povijest umjetnosti / Facebook

Institut za povijest umjetnosti poziva na završno predstavljanje baze podataka razvijene u okviru projekta Moderne i suvremene umjetničke mreže, umjetničke grupe i udruženja. Organizacijski i komunikacijski modeli suradničkih umjetničkih praksi 20. i 21. stoljeća (ARTNET), koje će se održati u ponedjeljak, 10. prosinca u 18 sati u prostorijama Instituta.

Četverogodišnji interdisciplinarni istraživački projekt ARTNET, financiran od Hrvatske zaklade za znanost, provodi se na Institutu za povijest umjetnosti od 2014. godine. U okviru projekta istraživani su modeli organizacije i komunikacije koji proizlaze iz mreža modernih i suvremenih umjetnika. Istraživanje je polazilo od postavke da postoji određen broj modela umrežavanja koji dijeli zajedničke karakteristike, bez obzira na geografsku lokaciju i kulturni kontekst u kojem su umjetnici djelovali. Identificirani, opisani i obrazloženi u okvirima analitičkih uzoraka, modeli mreža bili bi primjenjivi u istraživanjima umjetničkih mreža u lokalnim, regionalnim i međunarodnim okruženjima. Jedan od ciljeva istraživačke grupe projekta ARTNET bio je dokazati da je raznovrsnost organizacijskih i komunikacijskih modela na kojima počivaju umjetničke mreže aktivne u okviru određenih umjetničkih scena i povijesnih razdoblja direktno proporcionalna dinamici i opsegu sudjelovanja tih umjetničkih scena unutar međunarodne vizualne kulture.

Teorijski okviri projekta definirani su prostornom povijesti umjetnosti, kulturnom povijesti, teorijom društvenih mreža, teorijom komunikacije i recentnim teorijskim promišljanjima u području digitalne humanistike. Digitalni istraživački alati i metode razvijeni i primijenjeni u istraživanju uključuju geoprostornu analizu podataka, geoprostorno predstavljanje podataka, analizu društvenih mreža, vizualizacije mreža, VR/AR vizualizacije podataka, tematsko modeliranje temeljem jezične obrade i analize tekstualnih korpusa.

Članovi istraživačke grupe ovom će prilikom predstaviti temeljni rezultat projekta ARTNET – CAN_IS (Croatian Artists Networks Information System), interaktivnu bazu podataka u koju su do sada uneseni podaci za 28 018 pojedinaca (umjetnika, povjesničara umjetnosti, arhitekata itd.), 278 umjetničkih grupa, 2415 izložbi, 71 arhitektonski i urbanistički natječaj, 97 diskurzivna događaja, 107 časopisa, itd.

Detalje o projektu moguće je doznati na njegovoj službenoj stranici.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 10.12.2018