Moderna basna kao teren ispitivanja identiteta | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Moderna basna kao teren ispitivanja identiteta

Večer Moderne basne programa Kratke slike donosi animirane filmove Chintis Lundgren, Jelene Oroz, Zlatka Grgića, Aleksandra Marksa i Vladimira Jutriše.

21.12.2017 , Zagreb - MM centar

Manivald, Chintis Lundgren (2017.)

U četvrtak, 21. prosinca, od 19:30 sati u sklopu programa Kratke slike - Runde kratkog MM centra održava se tematska večer Moderne basne koja okuplja animirane filmove Chintis Lundgren, Jelene Oroz, Zlatka Grgića, Aleksandra Marksa i Vladimira Jutriše.

Kako stoji u najavi projekcija, riječ je o filmovima koji "kroz animalne protagoniste na duhovit i nadahnut način istražuju mračne strane ljudskosti".

U dvama klasicima zagrebačke škole animiranog filma Moderna basna i Muzikalno prase životinje su žrtve ljudske gluposti i licemjerja koje ih dovodi u situacije u kojima je testirano njihovo dostojanstvo i autentičnost.

Pola stoljeća poslije mlade autorice Jelena Oroz i Estonka s hrvatskom adresom Chintis Lundgren životinje pretvaraju u punokrvne protagoniste čije su mane i nedostaci esencijalan dio njihovog identiteta i njihovog šarma. Tako u višestruko nagrađivanom filmu Manivald, trenutno nominiranom za prestižnu Europsku nagradu animacije, Lundgren naslovnog junaka, tridesettrogodišnjeg lisca koji živi s majkom, a čezne za vukom – popravljačem perilica, pretvara u neodoljivog glasnogovornika novomilenijske izgubljene generacije. 

Nakon projekcija o pitanjima rodnih, obiteljskih i osobnih identiteta te novoj animaciji razgovarat će se s Chintis Lundgren i Draškom Ivezićem.

Detaljni opisi filmova dostupni su na sljedećoj poveznici.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 20.12.2017