Modernistička bomba | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Modernistička bomba

Prozori donose projekciju slabo poznatog modernističkog djela Bogdana Žižića Jedan život, uz gostovanje redatelja i njegovog direktora fotografije Gorana Trbuljaka.

27.06.2016 , Zagreb - MM centar
  • A
  • +
  • -

Na svom drugom gostovanju u MM centru, u ponedjeljak, 27. lipnja, Prozori donose projekciju slabo poznatog modernističkog remek-djela Bogdana Žižića Jedan život (1984.) uz gostovanje redatelja i njegovog direktora fotografije Gorana Trbuljaka. Početak  programa je u 20 sati, ulaz je slobodan.

Prozori su projekt koji je za dokumentarni.net osmislila filmska kritičarka Višnja Vukašinović, a kojim se kroz niz mikro-eseja, intervju te besplatnih projekcija koje prate filmske analize i razgovori s autorima želi izraditi svojevrsnu mapu osnovnih tema i estetika hrvatske dokumentaristike do osamostaljenja. 

Tema Prozora u lipnju bila je Priroda i društvo u smislu antropološkog promatranja čovjekova odnosa prema okolini iz kojeg se posljedično kristaliziraju dominatne vrijednosti društva. Prvo su u fokusu bile dovitljive filmske basne zanemarenog Branka Marjanovića koji je u svojim Malim čudima velike prirode (1973.) govoreći o svijetu životinja precizno opisao navade društva koje karakterizira bespoštedna borba za opstanak. Film Brđani i donjani (1969.) Obrada Gluščevića poslužio je za razmatranje odnosa domaćeg čovjeka i njegove rodne grude, bila ona prema njemu nezasluženo blagonaklona ili nedokučivo okrutna u svojim nepromjenjivim datostima. 

Tema je zaokružena maestralnim modernističkim propitivanjem od očiju skrivenih civilizacijskih postavki u dokumentarnom filmu Jedan život (1984.) Bogdana Žižića u kojem autor propituje naš odnos prema prirodi preciznije životinjama. Ovaj slabo poznati film velikog redatelja svojedobno se okitio nagradama na prestižnom festival u Krakovu, a danas se doima jednako tematski suvremeno i umjetnički impresivno sa svojim beskopromisnim nenarativnim pristupom filmskoj slici i zvuku. Kako je nastao ovaj proročki uvid u prljavo rublje naše civilizacije, prije nego što su se o toj temi sjetili progovoriti viđeniji svjetski art filmaši saznajte od legendaranog Bogdana Žižića i njegovog nadahnutog majstora fotografije Gorana Trbuljaka. Publika će imati priliku autorima postavljati pitanja te sudjelovati u analizi filma uživo koju će voditi selektorica programa Višnja Vukašinović.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 20.06.2016