Modernističko nasljeđe splitske Vojne bolnice | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Modernističko nasljeđe splitske Vojne bolnice

Izložba Bez naziva (Arhiv ST3: Vojna bolnica) Viktora Popovića nadovezuje se na umjetnikovo istraživanje razdoblja urbanističke modernizacije Splita tijekom 60-ih godina.

16.11.2017 - 05.12.2017 , Split - Galerija MKC
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 16. studenog, u 19 sati u Galeriji MKC u splitskom Domu mladih otvara se izložba Bez naziva (Arhiv ST3: Vojna bolnica) koja donosi najnovije radove splitskog umjetnika Viktora Popovića

Riječ je o seriji hibridnih objekata na kojima na velike formate digitalnih ispisa arhivskih fotografija snimljenih 1965. godine u tadašnjoj Vojnoj bolnici u Splitu Popović intervenira prepoznatljivim fluorescentnim cijevima i industrijskim filterima za korekciju boje.

Kako stoji u najavi, "dinamična igra između prikaza bolničkog interijera i hladne geometrije svjetlosnih akcenata dokumentarnoj fotografiji daje snažnu auratičnost umjetničkog djela."

Centralni rad je prostorna instalacija sačinjena od rashodovanih bolničkih kreveta. Formom konstrukcije velike instalacije sazdane od željeznih kreveta Popović citira modernističke elemente arhitekture bolničke centralne zgrade, ali i potencira memorijski kod samog uporabnog predmeta. 

Izložba je nastala je kao nastavak projekta Bez naziva (Arhiv ST3) započetog 2015. godine koji je umjetnik prvi puta predstavio u splitskoj Galeriji Škola. Polazište za nastanak svih recentnih radova arhivsko je istraživanje urbanističkog i arhitektonskog nasljeđa iz razdoblja velike modernizacije Splita tijekom 60-ih godina.

Viktor Popović rođen je 1972. godine u Splitu. Diplomirao je Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. godine. Od 1998. godine predaje slikarstvo, crtanje akta i crtanje na Slikarskom odsjeku Umjetničke akademije u Splitu, od 2013. godine u zvanju redovitog profesora. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Više je puta nagrađivan za svoj rad.

Kustosice izložbe su Jasminka Babić i Nataša Ivančević.

Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 14.11.2017