Modulacije autorskog identiteta | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Modulacije autorskog identiteta

Izložba Ja koja gledam mlade umjetnice Tene Pavletić fotografsko je istraživanje statusa autorice kao (fikcionalnog) subjekta i objekta.

17.04.2017 - 22.04.2017 , Zagreb - Greta
  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 17. travnja u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Greta (Ilica 92) održat će se otvorenje izložbe Ja koja gledam fotografkinje i umjetnice Tene Pavletić.

Riječ je o fotografijama svakodnevice raznovrsnih parova, autoričinih prijatelja, u koje se kao provodni motiv stranoga tijela smješta sâma autorica, pogleda usmjerenog u vlastito fotografsko gledište. Naglašavajući i autobiografsku dimenziju ovih radova, Sandra Križić Roban u službenoj najavi izložbe navodi da se Pavletić "promatra [...] u objektivu kao u zrcalu koje, prema Lacanu, igra važnu ulogu u formaciji sebe. Snimajući se i istovremeno videći svoj lik u 'zrcalu' objektiva, lokalizira prikaz u kojem je i subjekt i objekt, ostavljajući otvorenu mogućnost da je netko od gledatelja doživi kao nekoga drugog."

Ovakav koncept usmjeren je i na specifično istraživanje autorske pozicije fotografa i njegove narativne prisutnosti u fotografskom djelu, čak i kada je ona naoko nevidljiva. No također se on grana i prema istraživanju autorstva općenito, kao i (autobiografskog) identiteta i njegovog društvenog i kulturnog okvira.

Najavljuje to i autoričin "fikcionalni" programski iskaz:

"Ja sam ta koja gleda. Vladam scenom, znam svaki detalj koji ju određuje, poznati su mi odnosi ljudi koje snimam i koji – barem se tako čini – neometano nastavljaju sa svojim svakodnevnim aktivnostima. No odnosi se mijenjaju, dojučerašnji par više nije zajedno, prostore nastanjuju novi stanari, ili su već dani na tržište.

Ali to nije dovoljno, ova 'ja' koja gleda i odlučuje kada će nešto i pod kojim okolnostima biti snimljeno. Moj identitet se na izvjestan način modulira zavisno od snimljenih parova. Sudionica sam u prostoru, ne i zbivanju. Unatoč svim mojim odlukama i odmaku od onog što parovi međusobno posjeduju a u čemu ne participiram, sjedim na rubu kadra. I odjednom moja pozicija više nije toliko sigurna; nije dovoljno okinuti kako bi u kadru ostala zabilježena očekivana društvena i kulturološka iskustva.

Ja sam ta koju gledaju, prepuštam se opservacijama u sceni koja je tek djelomično 'moja', koju nisam uspjela u potpunosti pokoriti."

Tena Pavletić (Zagreb, 1988.), diplomirala je snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti 2015. godine. Od 2008. godine sudjeluje na skupnim izložbama i profesionalno se bavi snimanjem javnih događaja, radionica, promotivnih kampanja i kazališnih predstava. Radovi su joj objavljeni u časopisima i programskim knjižicama kazališta.

Izložba ostaje otvorena do subote, 22. travnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 12.04.2017