Mogućnost promjene filmske povijesti | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Mogućnost promjene filmske povijesti

U sklopu projekta Filmske (pri)povijesti posvećenog istoimenom Godardovom projektu prikazuje se poglavlje 2A naslovljeno Samo film.

03.11.2017 , Zagreb - MM centar

Seul le cinéma, Jean-Luc Godard (1997.)

  • A
  • +
  • -

U petak, 3. studenog, u 20 sati u MM centru u sklopu projekta Filmske (pri)povijesti posvećenog istoimenom Godardovom projektu prikazuje se poglavlje 2A naslovljeno Samo film.

Kroz razgovor s velikim francuskim filmskim kritičarem i teoretičarem Sergeom Daneyjem, Godard u njemu razmatra vlastitu poziciju u povijesti filma svrstavajući se u red onih autora koji su svjesno birali tradiciju kojoj će pripadati, ali i koju će posljedično nepovratno transformirati. Mogućnost da promijeni filmsku povijest zatekavši se točno na sredini njenog puta za Godarda počinje spoznajom da je film bio jedini način da osvijesti svoju osobnu povijest kao dio one zajedničke.

U razgovoru o ovom poglavlju sudjelovat će filmolog Tomislav Šakić i teoretičar Ante Jerić.

Historie(s) du cinéma Jeana-Luca Godarda zamišljen je kao polazište za diskusiju uživo u kojoj će sudjelovati vodeći domaći i svjetski filmolozi i kritičari, koji su svjetonazorski bliski Godardovoj estetici i filozofiji povijesti filma. Diskusije vodi i moderira filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 31.10.2017