Mogućnost utopijske realnosti | kulturpunkt

Najave Festival

<

Mogućnost utopijske realnosti

Nakon uspješne realizacije pilot projekta Bijenala industrijske umjetnosti, ove se godine održava prvi redovni Bijenale na kome će sudjelovati gotovo stotinu domaćih i stranih umjetnika.&

02.03.2016 - 30.09.2016 , Labin - Razne lokacije

Na 95. obljetnicu Labinske republike, 02. ožujka, u organizaciji udruge Labin Art Express XXI i Grada Labina otvoren je prvi Bijenale industrijske umjetnosti u Labinu. 

Industrijska topografija cijele Labinštine te brojni drugi industrijski lokaliteti u Istri, uz kompleksnu društveno-političku pozadinu kulturnog nasljeđa regije usko povezanog s njenim industrijskim razvojem, nameću potrebu za međunarodnom umjetničkom manifestacijom vezanom uz širi pojam 'industrijskog' u umjetnosti. 

Tema ovogodišnjeg Bijenala je UTOPIJA=REALNOST, a središnji će događaj biti izložba velikog njemačkog majstora Josepha Beuysa inspirirana njegovim radom – projektom Difesa della Natura.

Bijenale industrijske umjetnosti 2016. zamišljeno je i kao nulta točka budućeg Muzeja umjetnosti i industrije Podzemnog grada XXI te će dio izloženih djela postati dio budućeg stalnog postava, koji bi se sa svakim idućim Bijenalom stalno nadopunjavao. Dugoročno, IAB želi stvoriti praktično-teorijski temelj na koji bi se mogle nadograđivati daljnje ideje razvoja kulture i umjetnosti u poskapitalističkom svijetu, ali prvenstveno značajno ubrzati izgradnju prvog futurističkog Podzemnog grada na svijetu.

Na labinskom Bijenalu bit će predstavljeno više od 80 umjetnika iz cijeloga svijeta. Selektor i kustos hrvatskog programa je Branko Franceschi (HR), a međunarodnog programa barunica Lucrezia De Domizio Durini (IT). Izložbe će biti postavljene u Kulturnom centru Lamparna, Narodnom muzeju Labin, Gradskoj Galeriji Labin, Gradskoj knjižnici, Umjetničkoj školi Matka Brajše Rašana, a dio i na otvorenim javnim prostorima Labina i Istre. 

Tijekom održavnja pa sve do svečanog zatvaranja Bijenala 30. rujna 2016., održavat će se niz popratnih programa koji uključuju koncerte, filmske i video projekcije, performanse i akcije, prezentacije te predavanja.

Više o prvom Bijenalu industrijske umjetnosti potražite na službenoj i Facebook stranici.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 16.03.2016