Mogućnosti animiranog i apstraktnog filma | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Mogućnosti animiranog i apstraktnog filma

Alexander Stewart u sklopu Klubvizije SC-a predstavlja rezultate svog devetogodišnjeg rada.

03.07.2014 , Zagreb - MM centar

Klubvizija SC vas poziva u četvrtak, 3. srpnja u 21 sat u kino MM na program kratkih filmova umjetnika i filmskog redatelja Alexandera Stewarta. Projiciranjem eksperimentalnih filmova koji su rezultat devetogodišnjeg rada, program pruža uvid u kontinuirani interes autora u istraživanju mogućnosti animiranog i apstraktnog filma. Ovi filmovi otkrivaju autorovu fascinaciju neuspjehom, propadanjem, postepenom akumulacijom pokreta te samonametnutim izazovima i ograničenjima. 

U sklopu programa, prikazat će se između ostalih i film Errata (2005), apstraktni animirani film snimljen služeći se fotokopirnim uređajima, potom Crux Film, animirani film napravljen u suradnji s Lilli Carré, te The Battle of the Stand-Stills, film koji istražuje osebujni karakter biciklističkih utrka na velodromu. Osim navedenih, prikazat će se i nekoliko recentnih Stewartovih radova koji su rezultat suradnje s glazbenicima: What I Want, found footage film s glazbom Sama Prekopa te dva glazbena video spota. Autor će predstaviti  filmski program kratkim uvodnim predavanjem.

Alexander Stewart je redatelj, umjetnik i predavač na DePaul Sveučilištu u Chicagu. Njegovi kratkometražni filmovi su dosad bili prikazivani na značajnim internacionalnim festivalima diljem svijeta, samo neki od njih su  Festival 25 FPS, Tribeca Filmski Festival, Internacionalni Filmski Festival u Rotterdamu  i ImageForum u Japanu. Zajedno s Lilli Carré organizira i vodi Eyeworks Festival u Chicagu koji je u potpunosti posvećen eksperimentalnoj  animaciji.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 30.06.2014