Mogućnosti filmskog medija | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Mogućnosti filmskog medija

Odabrani su filmovi natjecateljskog programa osmog PSSST! Festivala nijemog filma.

Erotikon (1920), r. Mauritz Stiller

  • A
  • +
  • -

Nakon što je 10. listopada završen natječaj za natjecateljski dio Festivala nijemog filma, selekcijska komisija u sastavu Krunoslav Lučić, Juraj Kukoč i Janica Tomić, odabrala je između više od stotinu pristiglih filmova devetnaest naslova iz devet zemalja koje će ljubitelji nijemog filma moći pogledati na osmom PSSST-u!, od 6. do 8. studenog. Svi se filmovi bore za glavnu nagradu festivala, Velikog Brcka, i nagradu publike.

Prema riječima filmologa Krunoslava Lučića, u ovogodišnji natjecateljski program ušlo je ukupno 19 filmova vrlo heterogenih estetika, vrsta i žanrova. Ove se godine natječu ostvarenja iz Brazila, Francuske, Rusije, Španjolske, Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Švicarske i Hrvatske. Hrvatski filmovi ističu se "kao autentičan prilog njegovanja nacionalne filmske prakse i njezina nijemofilmskog estetskog izričaja", kazao je Lučić. Tako će publika moći pogledati nijemofilmska ostvarenja Luke Čurčića, Ksenije Jurišić i i.j.PinaUz već standardiziranu praksu prikazivanja "pravih" i "lažnih" nijemih filmova, istaknuo je Lučić, ovogodišnju natjecateljsku konkurenciju krasi i neobično velik broj izvornih nijemofilmskih djela koja funkcioniraju tek u okvirima odsustva filmskoga zvuka i čija se vizualna i narativna struktura oslanja na tradicijsku estetiku koju intuitivno vežemo uz prva tri desetljeća filmske umjetnosti: "Iako žanrovski i stilski različiti (od komedije i drame, preko animacije i eksperimentalizma, do ekspresionizma i nadrealizma), svi ti autentični nijemi filmovi imaju zajednički nazivnik – očuvanje, posvetu i ljubav prema tradiciji filmske umjetnosti i mogućnostima filmskoga medija. A uz glazbenu pratnju iskustvo njihova gledanja bit će posve upotpunjeno".

Kao i svake godine, u Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) prikazuju se i birani filmski klasici, a ove godine PSSST! nudi presjek "zlatnog doba" švedskog nijemog filma, s kultnim naslovima poput Fantomske kočije, Blaga gospodina Arnea, Erotikona, kao i Vjetra i nekolicine rijeđe viđenih klasika švedske škole. Također, na ovogodišnjem festivalu bit će prikazano i hrvatsko nijemofilmsko blago poput ostvarenja čuvenog Kino kluba Slavica te dokumentarni film Dušana Makavejeva.

Izvor: PSSST!

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.10.2014