Mogućnosti otpora | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Mogućnosti otpora

Izložba Marijana Crtalića promiče borbu pojedinaca i skupina protiv političke represije i netransparentnog poslovanja, koji sustavno koče razvitak kulturne i umjetničke produkcije.

05.09.2014 - 19.09.2014 , Vela Luka - GMSU (Centar za kulturu Vela Luka)

Zahvaljujući svom dugotrajnom angažmanu i borbom protiv gradske vlasti Marijan Crtalić je 2014. godine organizirao Festival Željezara, koji je etablirao grad Sisak u kulturno-umjetničkoj produkciji. Izložbom Mogućnosti otpora želi se potaknuti pojedince i skupine na borbu za svoja prava. Započevši 2007. godine projektom Nevidljivi Sisak, Marijan Crtalić razvio je niz izložbi, predavanja i performansa, odnosno umjetničkih i medijskih akcija kulturne revitalizacije grada Siska, a time i istraživanja netransparentnog gradskog financiranja raznih projekata u kulturi.

Umjetnik je svojom kritikom gradskog poglavarstva došao u otvoren sukob s Gradom u vezi s otvorenim nepotizmom u području dodjele financijske potpore i kreiranjem gradskog koncertnog ureda te prodajom gradske galerije Striegl stranom investitoru, nakon čega se zaradi od prodaje gubi svaki trag. Nakon što je skandal izašao u javnost, koruptivne gradske aktivnosti su se našle pod povećalom javnosti, no bez pretjerano mnogo učinka.

"Raznim izložbama i medijskim istupima doprinio sam da zatomljena industrijska i kulturna baština postanu javno dobro. Nakon jedne izložbe i medijskog objavljivanja fotografija i snimki odbačenih bombi te arheološke građe u rijeci Kupi u Sisku, iz rijeke su povađene bombe, a hidroarheološki zavod je obavio ispitivanja podvodnih arheoloških lokaliteta.

Sve to rezultiralo je pritiskom javnosti uslijed kojeg je Grad uvrstio obnovu željezarske baštine u svoj službeni kulturni program te je Sisak dobio vodeću ulogu u sklopu obilježavanja hrvatske industrijske baštine 2013. godine. Organizirani su, pod pokroviteljstvom grada i Ministarstva kulture te državnog konzervatorskog zavoda, Dani industrijske baštine Siska gdje su eminentni hrvatski stručnjaci održali predavanja i radionice na temu zaštite kulturne građe. Grad me je ignorirao, no ubrzo se promijenila gradska vlast, a ja sam, na žalost, tek političkim promjenama, dobio priliku organizirati događanje koje sam, bezuspješno, predložio tadašnjim vlastima još 2007. godine", stoji u umjetnikovoj izjavi povodom ove izložbe. 

Marijan Crtalić multimedijski je umjetnik, 1968. godine u Sisku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992. godine. Živi i radi u Zagrebu i Sisku. Radi u mediju slike, fotografije, videa, instalacije, performansa. Član je HDLU-a i HZSU-a. Izlagao je samostalno te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Od 2007. godine radi na projektu Nevidljivi Sisak, a projekt se zasniva na umjetničkom i aktivističkom djelovanju po pitanju kulturne revitalizacije grada Siska.

Izložba će biti otvorena u Galeriji moderne i suvremene umjetnosti Centra za kulturu Vela Luka, u subotu, 5. rujna.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 04.09.2014