Mogućnosti poništavanja vrijednosti novca | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Mogućnosti poništavanja vrijednosti novca

U Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo otvara se izložba Nine Kurtele Priroda i društva.

21.05.2015 - 23.05.2015 , Zagreb - Pogon Jedinstvo

Performans Priroda i društvo realiziran je u sklopu Urbanfestivala 13, a u Galeriji 90-60-90 prevodeći iskustvo performansa u izložbeni prostor umjetnica će impozantnom video instalacijom stvoriti novo iskustvo vizualnog i izvedbenog karojolika unutar crne kutije. 

“Performans Priroda i društvo Nine Kurtele sastoji se od hodanja koje kreće iz centra urbanog tkiva – trga ispred institucija Europske unije u Zagrebu te prolazi rutom prema sjevernom rubu grada, sve do šume, pri čemu obilježava pređeni put. Mapirajući krajolik, ostavljajući trag, obilježava prostor i vrijeme kroz koji se kreće. Referirajući se na priču o Ivici i Marici braće Grimm koja je kanonizirana u 19 st, u doba velikog siromaštva, neimaštine i gladi gdje roditelji nerijetko ostavljaju djecu u šumama povlačim paralelu s današnjim ekonomsko političkim stanjem te umjesto kamenčića, odnosno kruha ostavlja kovanice eura na putu prema šumi. Time istražuje mogućnosti poništavanja vrijednosti novca s obzirom na promjenu okoliša kroz koji hodam”, stoji u najavi.

Izložba Priroda i društvo dio je tematskog ciklusa izložbi Galerije 90-60-90 u 2015. godini pod nazivom Vrijeme

Nina Kurtela djeluje na razmeđi različitih istraživačkih područja i stvara svoje radove kombinirajući razne discipline. Njezin je rad često multidisciplinaran i site-specific, pri čemu uključuje specifične zajednice, preispituje monetarne vrijednosti ili istražuje ideje razmjene koje stvaraju različite društvene odnose. Preispitujući identitet i intimnost, istražuje načine na koje različiti postupci tijela i osobito specifične društvene, kulturne i urbane sfere određuju čovjekovo ponašanje, utječu na naše iskustvo i pogađaju nas. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je niza stipendija i nagrada.

Izložba se otvara u srijedu, 21. svibnja u 20 sati, a otvorena je 22. svibnja od 16 do 21 i 23. svibnja od 12 do 19 sati

Više potražite ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.05.2015