Mora li umjetnost biti lijepa? | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Mora li umjetnost biti lijepa?

Queer Zagreb Sezone i Muzej suvremene umjetnosti predstavljaju re-izvođenje performansa Marine Abramović, kao i dvije reprizne izvedbe predstave koreografa Brune Isakovića.

13.02.2016 - 14.02.2016 , Zagreb - MSU, Dvorana Gorgona
  • A
  • +
  • -

Valentinovski vikend program započinje re-izvođenjem performansa Marine Abramović Art must be beautiful, artist must be beautiful. Posebnost je ove izvedbe, koja je zakazana za 13. veljače u 19 sati, ta da je Ina Sladić prva dobila službeno odobrenje Marine Abramović za ponovno izvođenje ovog performansa nakon originalne izvedbe iz Kopenhagenu 1975. Program u Muzeju suvremene umjetnosti nastavlja se 13. i 14. veljače u 20 sati izvedbama plesne predstave Nečastive koreografa Brune Isakovića.

Marina Abramović davne je 1975. na Charlottenburg Art Festivalu u Kopenhagenu originalno izvela performans Art must be beautiful, artist must be beautiful, fokusirajući se na tada aktualno pitanje: treba li umjetnost biti lijepa prema definiciji ljepote malograđanskih salona ili pak mora iskazati kritičke pozicije naspram društvene stvarnosti i ne obazirati se na klasične definicije lijepog. Marina Abramović uz konstataciju "umjetnost mora biti lijepa" dodaje i osviještenu rodnu temu "...umjetnica mora biti lijepa" relativizirajući time činjenicu da se žena, k tome i umjetnica, i to ne samo u patrijarhalnim, konzervativnim društvima, već i u liberalnim umjetničkim krugovima, doživljavala kao neka vrsta uljeza u muški svijet. U performansu je dinamizirala gestu češljanja kose tijekom jednosatnog ponavljanja teksta i radnje do ruba fizičke izdržljivosti pa se taj performans kao i nekolicina drugih iz tog vremena u kojima radikalno postupa sa svojim tijelom, smatraju prekretnicom upravo u umjetnosti performansa kada tijelo umjetnika postaje umjetnički medij. Suradnja Ine Sladić s Marinom Abramović traje od 2012. godine, od kada je u sklopu nekoliko izložbi i festivala hrvatska izvedbena umjetnica nanovo izvela performanse Luminosity i Centerpiece.

Predstava Nečastive koreografa Brune Isakovića premijerno je prikazana u lipnju 2015. godine na Festivalu Perforacija te je doživjela vrlo veliki uspjeh na domaćoj plesnoj sceni. Osim potpuno rasprodanih izvedbi tu su i nominacije za prestižnu godišnju nagradu Udruge plesnih umjetnika Hrvatske. Predstava je i prva produkcija velike europske mreže Be SpectACTive!. Nečastive su nastale kao svojevrsna nadogradnja Isakovićevog istoimenog sola s kojim je obišao doslovno cijeli svijet, od Europe, Azije do Sjeverne i Južne Amerike. Isaković stvara slojevit i osjetljiv svijet koji nadilazi tjelesni pokret, preispituje interaktivnost između umjetnika i gledatelja, a kroz rad na predstavi istražuje transformacije tjelesnosti izvođača te njihov odnos s publikom. Razvijeni fizički mehanizmi se baziraju na suodnosu disanja i fizičke tenzije te načinu na koji oni prožimaju tijelo u svakom trenutku. Nečastive postavljaju te dvije organske funkcije u izvedbeni moment. Kroz gradaciju njihove međuovisnosti ih radikalizira, sukobljava te ponovno neutralizira dok se pod utjecajem odnosa s publikom uvjetuju daljnje preobrazbe izvođača.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.02.2016