Mostra u kinu Europa | kulturpunkt

Najave Program

<

Mostra u kinu Europa

Program Venecija u Zagrebu petu godinu zaredom na platno kina Europa donosi filmove s Venecijanskog filmskog festivala.

15.03.2018 - 19.03.2018 , Zagreb - Kino Europa

Nico, 1988 (FOTO: YouTube)

U programu ovogodišnje Venecije u Zagrebu, manifestacije proizašle iz suradnje venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, domaća će publika od 15. do 19. ožujka moći pogledati osam filmskih naslova prikazanih na posljednjem izdanju ovog prestižnog filmskog festivala u rujnu prošle godine.

Jubilarno, peto izdanje otvorit će glazbena komedija Ljubav i podzemlje u režiji renomirane filmske braće Manetti koja je bila nominirana za Zlatnog lava. Razigrana i intimna posveta popularnom žanru napuljske sceneggiate smještena je u kriminalni milje Napulja te se drsko poigrava s mafijaškim stereotipima i šarmantno prkosi uobičajenim mračnim prikazima grada kojim vlada Camorra. U nastavku programa bit će prikazana još jedna talijanska komedija Zajednički život redatelja Edoarda Winspearea koja prati neobično prijateljstvo između melankoličnog gradonačelnika i dvojice sitnih kriminalaca koje spoji ljubav prema poeziji. Najzvučniji ovogodišnji naslov pobjednik je Mostrinog programa Orizzonti koji nagrađuje najinovativnije filmove i otvara nove horizonte, Nico, 1988 redateljice Susanne Nicchiarelli. Film ceste prati posljednje godine u životu Christe Päffgen poznatije pod pseudonimom Nico i donosi drugu, manje poznatu stranu priče o ikoni 1960-ih.

Nizu naslova pridružit će se i steam-punk animirana adaptacija Basileove bajke Mačka Pepeljuga za cijelu obitelj, čija se radnja odvija na brodu Megarideu punom zaboravljenih tehnoloških izuma i duhova-holograma, koji je više od petnaest godina usidren u napuljskoj luci. Romantična drama Jedna obitelj proslavljenog Sebastiana Risoa donosi šokantnu priču o Vincentu i Mariji koji putem crnog tržišta pomažu parovima koji ne mogu imati vlastitu djecu. Kandidat za Zlatnog lava kritizira talijanski patrijarhalni sustav kroz lik junakinje koja balansira između fragilnosti i snažne želje za majčinstvom, a u glavnim su ulogama sjajna Micaela Ramazzotti i Patrick Bruel. U filmu se pojavljuje i poznati kazališni redatelj Pippo Delbono.

Organizatori također najavljuju prikazivanje dva venecijanska kratkiša u dvorani Müller također prikazanih u sklopu programa Orrizonti na 74. venecijanskoj Mostri. Bliska budućnost Salvatorea Mereua prati sudbinu mladih ljudi koji rezignirano pristižu u prihvatne centre i slijevaju se u gradove čekajući da netko ispiše njihovu budućnost. Gospodin Rotpeter Antoniette De Lillo imaginarni je portret nadahnut književnim likom Franza Kafke, majmunom koji postane čovjek, u izvedbi nevjerojatne Marine Confalone.

Program Venecije u Zagrebu bit će zaključen pravom filmskom poslasticom, restauriranim modernističkim remek-djelom Crvena pustinja jednog od najvećih talijanskih redatelja svih vremena Michelangela Antonionija. Ovaj venecijanski klasik iz 1964. godine svojedobno je nagrađen Zlatnim lavom te nagradom FIPRESCI. Antonionijeva četvrta filmska suradnja s Monicom Vitti bavi se danas iznimno aktualnim temama, od poniranja u ludilo usred društvenog okruženja do ekološkog zagađenja.

Otvaranje programa je besplatno, uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina (maksimalno 4 ulaznice po osobi). Sjedala su numerirana. Cijena ulaznice za projekcije iz programa Venecija u Zagrebu u velikoj dvorani je 20 kn, a projekcija u dvorani Müller je besplatna. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina Europa ili putem web stranice.

Detaljni program Venecije u Zagrebu potražite ovdje

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 07.03.2018