Movies That Matter | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Movies That Matter

Dodijeljene su nagrade 10. ZagrebDoxa.

  • A
  • +
  • -

Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji dodijeljen je talijanskom filmu Sacro GRA autora Gianfranca Rosija. Žiri koji su činili Charlie Phillips, zamjenik direktora festivala Sheffield Doc/Fest, Ryan Harrington, direktor dokumentarnog programa na Filmskom institutu Tribeca te Julian Tabakov, redatelj i prošlogodišnji osvajač Velikog pečata u istoj kategoriji, zaključio je: "Ovo je savršen primjer majstorski napravljenog filma koji istražuje kako se različiti dijelovi čovječanstva nose sa svakodnevicom. Predivno snimljen, film je dokaz istinske vještine. Autorova ruka uvijek je prisutna, razmišlja i daje ljudskost subjektima na ekranu". Posebna priznanja u ovoj kategoriji osvojili su bugarski film Gotovo divan život Svetoslava Draganova te mađarski film Bujica ljubavi autorice Ágnes Sós.

O najboljem naslovu iz međunarodne konkurencije odlučivao je žiri u sastavu Damir Čučić, redatelj i producent, Jean-Pierre Rehm, direktor Međunarodnog filmskog festivala FIDMarseille te Josh Gibson, redatelj i prošlogodišnji dobitnik nagrade u ovoj kategoriji. Veliki pečat osvojio je čileanski film Posljednja postaja autora Cristiana Sota i Cataline Vergare. "Tiho i dostojanstveno, ovaj film prikazuje živote onih koje je odbacilo i društvo i njihove obitelji. No stari ljudi nisu toliko subjekt koliko metabolizam filma. Njihovi životni ritmovi odjekuju filmom i čine filmski svijet. Zvukovi se alkemijski pretvaraju u zaboravljene uspomene. Žiri čestita autorima što su pronašli nijansiran ritam i tempo koji nam omogućuje da doživimo ljudskost na kraju života", pojašnjenje je žirija. Posebna priznanja u ovoj kategoriji osvojili su filmovi Povratak u Homs Talala Derkija te Ne Me Quitte Pas autora Nielsa van Koevordena i Sabine Lubbe Bakker

Mali pečat za najbolji film autora ili autorice do 35 godina starosti pripao je filmu Posebna potreba Carla Zorattija. "Posebna potreba film je u kojem je redatelj uspio bez patetike prikazati djelić života autistične osobe. Film kroz humor, ležernost i osjetljivost prema glavnom junaku razotkriva univerzalnu potrebu ljudskog bića: biti voljen", pojasnili su članovi žirija svoju odluku. Posebna priznanja u ovoj kategoriji dodijeljena su filmovima Priče koje kazujemo Sarah Polley i Dvorište autorice Aly Muritiba

Movies That Matter nagrada dodjeljuje se filmu koji na najbolji način, po mišljenju stručnog žirija, promiče ljudska prava. Posebna priznanja u ovoj kategoriji osvojila su dva naslova: hrvatski film 4. Majmun redatelja Hrvoja Mabića i sirijsko-njemački film Povratak u Homs autora Talala Derkija. Nagrada Mojoj generaciji prema odluci Nenada Puhovskog ide filmu Otac i sin na putu Marcela Łozińskog. Najbolji uradak iz programa Teen Dox po sudu učenika Prve privatne gimnazije švedski je naslov Otvorenih očiju autora Erika Bäfvinga, a posebno priznanje osvojio je španjolski film Crveni tepih autorskog dvojca Manuela Fernándeza i Iosua Lópeza. Najboljim filmom snimljenim mobitelom iz programa Phone Dox proglašen je turski Život s Levijatanom autorice Şirin Bahar Demirel. Prema sudu posjetitelja i posjetiteljica festivala najbolji film iz konkurencije je Dragi Lastane! Irene Škorić.

Na samom kraju ceremonije producentica festivala Lucija Parać i producentica ZagrebDox Pro-a Tamara Babun dodijelile su najveći pečat ZagrebDoxa direktoru Nenadu Puhovskom. Nenad Puhovski zahvalio se na nagradi svojim najbližim suradnicama i napomenuo da ovaj festival ne bi funkcionirao bez više od 130 članova tima među kojima su većinom volonteri. 

Također, u sklopu programa usavršavanja ZagrebDox Pro, dodijeljene su nagrade radionice The Reality Check Workshop. Nagrada HBO Adria za najbolji pitch otišla je u Španjolsku, dokumentarnom projektu pod naslovom Tchindas, a nagradu ZagrebDox Pro za najbolji projekt te nagradu Sheffield Doc/Fest Marketa osvojio je hrvatski dokumentarni film u nastajanju – U potrazi za izgubljenom državom redateljice i scenaristice Marije Ratković Vidaković i producentice Ise Živanović.

ZagrebDox / HAVC
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.03.2014