Moving Crew na Sarajevskoj zimi | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Moving Crew na Sarajevskoj zimi

U sklopu Sarajevske zime, u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum 8. veljače bit će otvorena izložba What's indise Ideal X? umjetničkog kolektiva The Moving Crew.

Međunarodni festival Sarajevska zima, prvi puta predstavljen u godini održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu 1984, izrastao je u tradicionalnu manifestaciju kulture i umjetnosti s obiljem programa iz različitih zemalja koji se predstavljaju u središtu grada, na olimpijskim planinama te u drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Ove godine održava se od 7. do 28. veljače pod nazivom Art of Love / Umjetnost ljubavi u organizaciji Međunarodnog centra za mir Sarajevo.

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala bit će predstavljen projekt What's inside Ideal X? umjetničkog kolektiva The Moving Crew. Ova je rad nakon riječke premijere u lipnju 2010. gdje je bio realiziran kroz radnu platformu Molekule, donacijom kolektiva postao dio fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Riječ je o neobičnoj multimedijskoj instalaciji koja je nastajala kroz višemjesečni kolaborativni rad grupe The Moving Crew, riječke publike i stotinjak zainteresiranih sudionika iz različitih krajeva svijeta, koji su se na sudjelovanje odazvali preko web stranice projekta. Projekt okuplja digitalne medije, dokumentarne filmove, videa i fotografije te fizičke objekte - stotine grafički izrađenih kartonskih kutija, koji su sadržajno i vizualno povezane globalno prepoznatljivom ikonom transportnog kontejnera. Izvučena iz marginalnog vizualnog statusa u svakodnevici, kontejnerska ambalaža postaje sredstvo kulturalne i kreativne razmjene, okidač povezivanja i dijaloga različitih ljudi, kultura, okolina i jezika.

The Moving Crew je amorfni umjetnički kolektiv, kojeg čini grupa umjetnika i kulturnih animatora čiji je cilj oblikovanje umjetničkih akcija koje imaju za cilj uskomešati i "pokrenuti" publiku svojim idejama o zajedništvu, pokretu, razmjeni i transformaciji.

Izvor: MMSU


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 07.02.2011