Može li drugačije? | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Može li drugačije?

Zelena Istra organizira panel diskusiju s građanima o mogućnosti utjecaja na izradu prostornih planova.

10.09.2015 , Pula - kavana Mozart
  • A
  • +
  • -

U tijeku su izmjene Prostornog plana Istarske županije odnosno javni uvid u prijedlog plana i Stratešku studiju utjecaja na okoliš. Premda postupak traje od 2009/2010. godine, građani se uobičajeno u javnu raspravu o prijedlogu izmjena uključuju tek u posljednjoj fazi, kada je mogućnost značajnijih korekcija gotovo isključena i kada se legitimitet traži u zadovoljenju zakonske forme javne rasprave a primjedbe u pravilu odbijaju.

Može li biti drugačije? Možemo li kao društvo napredovati, učiniti taj iskorak pa umjesto peticija i prosvjeda, ogorčenja i potpunog gubitka vjere u sustav, netransparentnosti i koruptivnog ponašanja pokušati krenuti putem dijaloga i osluškivanja volje građana – koji de facto predstavljaju i oživotvoruju javni interes.

Na ta pitanja pokušat će se odgovoriti na panel diskusiji 10. rujna koju u 18 sati organizira udruga Zelena Istra u kavani Mozart Doma hrvatskih branitelja u Puli. Planirani format predviđa 4-5 uvodničara koji će u maksimalno 7 minuta iznijeti svoje stavove i na taj način stvoriti temelj i smjer diskusije, u kojoj mogu sudjelovati svi priusutni.

Panelisti-uvodničari koji su do sada potvrdili sudjelovanje su građani Umaga, Marčane i Pule te Josip Zidarić, osoba odgovorna za izradu PPIŽ u Istarskoj županiji. Potvrde se čekaju još za predstavnika/cu Zavoda za prostorno planiranje IŽ i ovlaštenika izrade SUO Urbisa d.o.o. Naglasak i zaključci ovog panela trebali bi biti u vezi sa željenim ili mogućim promjenama u cilju većeg doprinosa građana u izradi prostornih planova.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.09.2015