Možemo li bolje? | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Možemo li bolje?

Dubioze oko kurikularne reforme dovele su do spontanog organiziranja građana i građanki koji će 1. lipnja dignuti svoj glas protiv ovakvih politika.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Lana Slivar Dominić/HINA

Dezorijentiranost aktualne vlasti, politika s figom u džepu u posljednja se tri mjeseca rasprostire od područja znanosti i obrazovanja, preko kulture i civilnog društva, do zdravstva i rada. Kap koja je prelila čašu iznuđena je ostavka Borisa Jokića i Ekspertne radne skupine za Cjelovitu kurikularnu reformu, a koji su na taj potez bili primorani zbog nejasne političke i logističke potpore procesu, ali i ljudima koji su na tom procesu radili .   

“Pitanje obrazovanja je pitanje budućnosti naše djece - budućnost stavlja to pitanje pred nas. Ovo je ispit naše zrelosti i ispit naše odgovornosti prema našoj djeci, našim nećakinjama i nećacima, prema budućnosti. Učiteljice i učitelji su svoju stručnost, svoje iskustvo, znanja i vještine stavili na raspolaganje Hrvatskoj da se oblikuje škola koja će odgovarati na zahtjeve budućnosti, koja će učenike pripremiti da aktivno pridonose dobrobiti Hrvatske i Europe. Zauzvrat su doživjeli političke napade. Vrijeme je da Hrvatska pokaže da može bolje od aktualne političke garniture!”, poručuju iz Inicijative Hrvatska može bolje iza koje stoje organizacije civilnog društva okupljene u GOOD inicijativu, preko 60 različitih udruga, sindikati SSSH i SOMK, učitelji i učiteljice.

Istovremeno, internetska peticija podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi obrazovanja koju su pokrenule dr.sc. Ivana Ćosić, doc.dr.sc. Ivana Sekol, doc.dr.sc. Tanja Slišković i dr.sc. Ana Ljubojević u samo 48 sati prikupila je preko 27 tisuća potpisa.

“Nekorektno je što su ovakvi pritisci na Ekspertnu radnu skupinu došli nakon što je većina posla bila obavljena i što sad, kad je prijedlog kurikuluma trebao postati stvarnost, Ekspertna radna skupina stoji pred zidom i ne može nastaviti sa svojim radom te je primorana zatražiti razrješenje. Pozivamo hrvatsku akademsku zajednicu i građane da svojim potpisom podrže napore ekspertne radne skupine i Cjelovite kurikularne reforme”, ističe se u tekstu peticije.

Građani i građanke svoje će nezadovoljstvo moći iskazati na prosvjedima u srijedu, 1. lipnja u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Korčuli, Bjelovaru. Za sada ih je preko osam tisuća najavilo dolazak na prosvjed u 18 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a pozivi na solidarnost stižu i od Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske te Vertikale sindikata obrazovanja koji ministru Šustaru poručuju da ukoliko se slaže s reformom, a ne podrži je - treba dati ostavku.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.05.2016

VEZANE VIJESTI

Protestiramo zbog nemara i neodgovornosti!

Piše: Matija Mrakovčić
Dvije trećine nastavnika uključenih u stručne radne skupine i sindikalna vertikala obrazovanja podržali su Ekspertnu radnu skupinu.

Struka mora biti iznad politike!

Piše: Matija Mrakovčić
Ekspertna radna skupina upozorila je na političke pritiske kojima je izložena cjelokupna kurikularna reforma.

Vjerujte u nastavnike

Piše: Matija Mrakovčić
Na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova najmanje se raspravljalo o zastupljenosti tog sadržaja u prijedlozima kurikuluma, kao i o podršci MZOS-a uključenim učiteljima.