Mračno audiovizualno iskustvo | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Mračno audiovizualno iskustvo

Osim s Kilimanjaro Darkjazz Ensemblea s kojim će 8. travnja nastupiti u zagrebačkom KSET-u, jedan od njegovih osnivača, Gideon Kiers, u svibnju će održati radionicu za rad sa s

  • A
  • +
  • -
Kad su prije devet godina zahvaljujući Žednom uhu Bohren & Der Club of Gore prvi puta posjetili Hrvatsku u KSET-u su pred šačicom ljudi odsvirali nešto potpuno drugačije od svega što smo do tada u Zagrebu imali prilike čuti. Njihov je iznimno originalan, mračan i ambijentalan spoj jazza i rocka ubrzo je prepoznala i stručna javnost koja je upravo zahvaljujući njima kreirala glazbene kovanice poput "noir jazz", "dark jazz" i "doom jazz", a Bohren & Der Club of Gore postaju traženo ime širom Europe.

Otprilike u isto vrijeme dvojac Jason Köhnen (poznat i kao Bong-Ra) i Gideon Kiers nakon diplome na Uthrecht School of Arts počinje skladati glazbu za kultne nijeme filmove poput Nosferatu ili Metropolisa, da bi 2004. godine, nakon što su im se pridružili engleski trombonist Hilary Jeffery i švicarska violončelistica Nina Hitz, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble postali punokrvni bend i drugo najveće ime na sceni čiji je album prvijenac dvije godine poslije objavljen za Planet Mu Records. Za potrebe promotivne turneje na pozornici im se pridružuju gitarist Eelco Bosman te pariška pjevačica Charlotte Cegarra, koji ubrzo postaju stalnim članovima ovog danas iznimno cijenjenog seksteta.

S tri albuma za sobom, od kojih je novi upravo objavljeni From the Stairwell i bio povodom za europsku turneju u sklopu koje će po prvi put gostovati u Zagrebu, The Killimanjaro Darkjazz Ensemble su se nametnuli kao jedan od najznačajnijih europskih bendova koji u svom izrazu njeguje spoj ambijentalne glazbe i jazza.

Iste će večeri nastupiti Momba, duet kojeg čine Luca Mai - saksofonist Zu i Antonio Zitarelli – bubnjar grupe Neo

Mjesec dana kasnije, Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS organizira uvodnu radionicu za rad sa softverom Max/MSP/Jitter koja će se održavati u konferencijskoj dvorani POGON-a.

Max/MSP/Jitter posljednjih je nekoliko godina postao nezaobilazan alat na području multimedije i multimedijalnih umjetnosti. Softver je iznimno složen za korištenje, ali zato krije brojne mogućnosti izražavanja. Omogućuje stvaranje kompleksnih vizualizacija/zvuka, zbog čega je postao popularan u različitim oblicima umjetničkog izražavanja, npr. u kazalištu, elektroničkoj glazbi, VJ-ingu, instalacijama, performansima, te u područjima kao što su robotika i vizualizacija podataka.

Radionicu, koja će se održavati od 9. do 13. svibnja, će voditi spomenuti nizozemski umjetnik i kustos Gideon Kiers, koji više od deset godina radi s Max/MSP/Jitterom. Kiers je osnivač audiovizualnog kolektiva Telcosystems i The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, član je kustoskog tima festivala Sonic Acts i umjetničkog odbora organizacije Baltan Laboratories.

Prijave na radionicu traju do 15. travnja i mogu se poslati putem elektroničke pošte. Radionica će se održavati na engleskom jeziku, a polaznici će biti pozvani da se uključe i na napredni tečaj, koji će se održati u rujnu 2011. godine. Cijena uvodne radionice iznosi 100 kuna za studente i 200 kuna za sve ostale. 
Izvor: KSET / 25fps
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.04.2011