Mreže popodneva | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Mreže popodneva

Kratki utorak u potpunosti je posvećen jednoj od najpoznatijih redateljica svih vremena, Mayi Deren.

02.05.2017 , Zagreb - Kino Tuškanac

Kratki utorak 2. svibnja u 21 sat u kinu Tuškanac bit će u potpunosti posvećen jednoj od najpoznatijih redateljica svih vremena, pogotovo ako govorimo o avangardnom i eksperimentalnom, ali i feminističkom filmu - Mayi Deren

Ova plesačica, koreografkinja, pjesnikinja, spisateljica i fotografkinja rođena u Kijevu pod imenom Eleanora Derenkovskaja, upisala se u imigrantima ispunjenu povijest američkog filma prvenstveno sa svojim debitantskim djelom iz 1943. napravljenim u kolaboraciji s tadašnjim suprugom Alexanderom Hammidom Mreže popodneva (Meshes of the Afternoon), jednim od najutjecajnijih filmova svih vremena (od Stana Brakhagea do Davida Lyncha). U njemu, kao i ostalim svojim filmovima kombinirala je interes za ples, subjektivnu psihologiju i nadrealno, koristeći mnoge u to vrijeme inovativne tehnike kao što su višestruke ekspozicije, elipse, slow-motion i sl. Slavni francuski filmski teoretičar Georges Sadoul za Deren je rekao da je najznačajnija osoba poslijeratnog razvoja osobnog, nezavisnog filma u SAD-u. 

Na ovom Kratkom utorku vidjet ćemo svih šest filmova koje je Deren završila za svoga života, i to sa 16 mm filmskih kopija. Uvodnu riječ prije projekcije dat će zagrebačka filmologinja Petra Belc.

Raspored potražite ovdje.
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.05.2017