Multisenzorske interpretacije | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Multisenzorske interpretacije

Rad Nataše Jovičić otvara novo poglavlje recepcije vizualnih umjetnosti za slijepe i slabovidne osobe.

FOTO: Otto Olavinen

  • A
  • +
  • -

Multisenzorske izložbe povjesničarke umjetnosti Nataše Jovičić koje se temelje na potpuno novoj metodologiji interpretiranja slikarskog djela za slijepe i slabovidne osobe, predstavljene su u Zagrebu, Londonu, Bukureštu i Helsinkiju, gdje je u Nacionalnoj galeriji Finske predstavljen njen rad Ranjeni anđeo Huga Simberga. Na Odjelu za neuroznanost Sveučilišta Aalto u Helsinkiju autorica je, zajedno s fizičarem i neuroznanstvenikom Ristom Ilmoniemiemiem, 8. siječnja održala predavanje o metodologiji, novim saznanjima te nizu promjena u daljnjim interpretacijama umjetničkih djela.

Njihova suradnja je započela prije tri godine i sada uključuje veliki interdisciplinarni internacionalni tim fizičara, neuroznanstvenika, biomedicinskih inženjera, informatičara, psihologa, pedagoga, rehabilitatora, eksperata medijskih tehnologija, umjetnika i povjesničara umjetnosti sa šest renomiranih sveučilišta (Aalto, Aalborg, La Sapienza iz Rima, Tel Aviv, Split i Zagreb), dva partnera iz industrije (Senseg i BrainSigns) te BioMag laboratorij Centralne sveučilišne bolnice u Helsinkiju. U projektu sudjeluje i fizičarka neuroznanstvenica Selma Supek s Fizičkog odsjeka PMF-a.

Nataša Jovičić autorica je posebno dizajniranog edukativnog pomagala za slijepe i slabovidne osobe pod nazivom DiTACTA i knjige Povijest umjetnosti za slijepe osobe, multisenzorski vodič kroz dodir i zvuk, koja je trenutno u pripremi. Projekti na kojima radi već jedanaest godina, osim edukativnog, muzejskog i interdisciplinarnog, imaju i znanstveni karakter budući da se putem njih prezentira metodologija podučavanja povijesti umjetnosti slijepim i slabovidnom osobama. Osim što su primjenjive u muzejskim i galerijskim ustanovama, multisenzorske izložbe vrlo su prikladne za prikazivanje u školama i bolnicama. Također, osmislila je 2009. godine prvu Taktilnu galeriju za slijepe koja se nalazi u Modernoj galeriji u Zagrebu. Putem novih umjetničkih praksi i novog obrazovnog pomagala u Galeriji je do sada izloženo trinaest adaptiranih djela hrvatske moderne umjetnosti.

V.M. /  Ministarstvo kulture

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.01.2015