Mutacija je sveprisutna | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Mutacija je sveprisutna

Predstava Paradigma zamišljena je kao eksperiment, koreodrama, performans, koji se bavi odnosom ljubavnog para koji nakon dugo vremena dolazi do svojeg kraja, razdvajanja.

21.06.2016 , Zagreb - Teatar &TD
  • A
  • +
  • -

Dvoje izvođača propituju, istražuju i mijenjaju područje percepcije te otvaraju nova pitanja u sferi paradigme kao uzorka, primjera, modela. Uslijed snažne povezanosti i ljubavi, par počinje nalikovati jedno na drugo, njihovi identiteti mutiraju, tako da Ona poprima njegova obilježja i On njena. Postaju nadrealni blizanci. Mutacija je sveprisutna, ne samo mentalna nego i fizička.

Istu pojavu autor Paradigme, prepoznaje kod vlasnika kućnih ljubimaca koji nakon određenog vremena počinju ličiti na svoje ljubimce i obrnuto. U tom smislu osobna paradigma je ono što učitavamo prilikom naše interpretacije stvari i pojava oko nas. Prema Thomasu Kuhnu paradigma stvara mentalni filter kroz koji um propušta samo one informacije koje mu se uklapaju u postojeću sliku svijeta. 

U predstavi Paradigma "mentalni filteri" su materijalizirani kao mliječno prozirni  filteri kroz koje publika gleda predstavu. U scenskom izrazu vidimo dvoje izvođača koji se kreću uz poeziju Nicole Blackman te se polako transformiraju iz jedne slike u drugu. Da bi na kraju svoja tijela preklili crvenim glitterom kao svojevrsnom kugom. Oni jedini mogu biti zajedno, ali oni to ne žele. Njihov izbor je samoća u glitteru.

Predstava Paradigma je prva predstava Udruge Kolaž, koja postoji od 2009. godine. U velikoj dvorani Teatra &TD bit će izvedena 21. lipnja u 20 sati.

Koncept, režiju, scenu i kostime potpisuje Željko Drmić, a igraju Josipa Bubaš i Željko Drmić.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.06.2016