Mutacije filmske priče | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Mutacije filmske priče

Prvi tiskani broj Filmonauta izašao je u lipnju, a sada je u filmsku orbitu uspješno lansiran i novi broj, posvećen nezavisnom filmu i inventivnim pristupima filmskom pripovijedanju.

  • A
  • +
  • -
Tema broja posvećena je mutacijama filmske priče, tj. filmašima koji napuštaju klasične načine filmskog pripovijedanja te naraciju u svojim radovima organiziraju vodeći se načelima arhitekture, koreografije, abecede i brojeva. Novi se Filmonaut bavi i fenomenom nezavisnog filma, o kojem se uoči ovogodišnjeg festivala u Puli dosta pisalo, a tu je i niz intervjua s domaćim filmašima, zaslužnima za neke od najzapaženijih uradaka domaće eksperimentalne, dokumentarne i igranofilmske scene.

Promocija novog broja Filmonauta održat će se 12. prosinca u 20 sati na polukatu Kina Europa, a novi će broj predstaviti urednici Tamara Kolarić i Mario Kozina. Izdavač Dario Juričan govorit će o filmovima iz produkcije Blanka koji će biti prikazani u Kinu Europa u 21 sat, a predstavit će i novi Blankov projekt Zagreb Film Net koji bi mogao razveseliti sve koji traže posao unutar filmske struke.

Također, promociji će se pridružiti i Zvonimir Maycug, redatelj Oaze, prvog hrvatskog pornografskog filma, kao i kultnog ostvarenja Kalvarije, "hrvatskog Brokeback Mountaina", koji je u tretmanu likova i priče pokazao neviđenu razinu liberalnosti za vrijeme konzervativnih 1990-ih. Isječke iz filma na YouTubeu vidjelo je nekoliko desetaka tisuća ljudi, što je Kalvariju učinilo svojevrsnim kultnim filmom koji je – paradoksalno – rijetko tko gledao, jer nikada nije doživjela ni kino-distribuciju, niti službenu premijeru. U 22 sata zagrebačka će publika tako moći prisustvovati otkrivanju ovog kostura iz ormara hrvatske kinematografije koji se po prvi puta prikazuje na 35mm vrpci. Opsežan članak i intervju s redateljem za Filmonaut napisao je veliki znalac kultnoga filma Željko Luketić, a prije same projekcije publiku će pozdraviti i redatelj filma.
Izvor: Filmonaut

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 06.12.2011