Mutne igre u gradskim prostorima | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Mutne igre u gradskim prostorima

Platforma 112 i Savez udruga Klubtura traže poništenje natječaja za dodjelu gradskih prostora na korištenje udrugama i raspisivanje novog po transparentnim kriterijima.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Vatroslav Miloš/Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Krajem listopada 2015. zagrebački gradonačelnik raspisao je javni natječaj za dodjelu gradskih prostora na korištenje udrugama. Pravo podnošenja prijave imale su organizacije civilnog društva s registriranim sjedištem u Gradu Zagrebu najmanje jednu godinu prije dana objave javnog natječaja. Kao rok za podnošenje prijava bio je određen 18. studenog. No, u procesu donošenja odluka promijenjena su pravila igre, što su prijavljene udruge saznale tek po objavi Prijedloga liste prvenstva za dodjelu gradskih prostora.

Četrdeset i četiri prijave, čak dvije trećine, odbijene su jer udruge nisu priložile uvjerenje suda da se protiv udruge, odnosno ovlaštene osobe ne vodi kazneni postupak. Grad Zagreb nije bio u stanju pročitati vlastiti natječaj i razlikovati dvije točke "Udruge moraju ispunjavati sljedeće uvjete" (no ne piše da te dokumente moraju priložiti) i "Prijava na natječaj mora sadržavati" (gdje jesu navedeni dokumenti koje udruge moraju priložiti, no među njima nije, kolokvijalno, potvrda o nekažnjavanju).

Potom, po objavljivanju Prijedloga liste nekoliko je prostora iz natječaja nestalo. Što se tiče dvaju prostora u Cerskoj 3, ostavljena je mogućnost da se za njih nitko nije ni prijavio, no za prostor u Zvonimirovoj 17 prijavilo se nekoliko udruga, a i on je s liste nestao. Na toj je adresi prijavljena udruga, ali i politička stranka U ime obitelji kojoj je Milan Bandić po hitnom postupku dodijelio gradski prostor od 68,88 četvornih metara na besplatno korištenje te 10 tisuća kuna za plaćanje režija u istom prostoru.

Sam raspis natječaja sadržavao je neuobičajen kriterij - unaprijed je određeno za koji se prostor mogu natjecati koje udruge te su prijave odbacivane s obrazloženjem da područje djelovanja za koje su registrirani i koje bi obavljali u prostoru nije u okviru djelatnosti oglašene natječajem. Dok se za "aktivnosti branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji" otprilike može pretpostaviti kakva će udruga dobiti prostor, isto se ne može reći za kulturne ili socijalne djelatnosti. Za kulturne djelatnosti namjenjeno je tako 53 kvadrata na adresi Ilica 5 gdje će se smjestiti udruga Mostovi čija je predsjednica vlasnica agencije za organizaciju događaja u nekadašnjem šatoru na Trgu bana Jelačića te izvršna direktorica Zagreb Coffee & Chocofesta na čijem je trećem izdanju organizirana humanitarna akcija, zanimljivo, za udrugu Mostovi. 

Što se samih prostora tiče, osim što su natječaji za njihovu dodjelu veoma rijetki, udruge su potvrdile da se, kao i u slučaju natječaja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, radi o često neprikladnim, derutnim prostorima loše infrastrukture. Prostori su to koje "Grad nije uspio dodijeliti profitnom sektoru", ustvrdili su Platforma 112 i Savez udruga Klubtura te upozorili na "dugogodišnju svojevrsnu igru u mutnom Grada Zagreba - nelogičnosti i netransparentnost postupka dodjele gradskih prostora, kao i manjak natječaja te neprikladnost ponuđenih prostora".

Platforma 112 traži poništenje spornog natječaja te raspisivanje ponovljenog natječaja prema jasno specificiranim uvjetima i kriterijima. Nije naodmet spomenuti da je raspis natječaja nestao sa službenih stranica Grada, kao i Prijedlog liste. Može im se pristupiti tek putem internetske tražilice.

Kao što je istaknuo Tomislav Domes iz Klubture, procedura dodjele gradskih i državnih prostora udrugama regulirana je Uredbom no taj je dokument ostavio prostor za razne interpretacije pravila. Uredbu je donijela Vlada i ona ne sadrži sankcije za davatelje potpore, ali omogućuje sankcioniranje udruga činjenicom da mogu ne dobiti prostor i tako nejasna pravila u stvari idu na štetu slabijima. Uvjerenje o nekažnjavanju jest propisano Uredbom, no propisano je i da davatelj potpore to mora navesti u natječajnoj dokumentaciji. "Grad Zagreb je u tijeku natječaja iskoristio tu nejasnoću", smatra Domes.

"Krajnje je vrijeme da se politikama korištenja gradskih prostora i upravljanja javnom imovinom pristupi efikasnije kako prostori ne bi propadali te kako bi bili stavljeni u društvenu funkciju", poručili su iz Platforme 112. Također, vrijeme je da lokalne vlasti shvate da su gradski prostori javno zajedničko dobro svih građana.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.01.2016

VEZANE VIJESTI

U ime procedure

Piše: Matija Mrakovčić

Ured gradonačelnika ove je godine preskočio natječaj koji je sam osmislio te udruzi U ime obitelji dodijelio 120 tisuća kuna za "objave tema od gradskog značenja".

Prosvijet(l)iti narod

Piše: Matija Mrakovčić

Gradonačelnik Zagreba dodijelio je 10 tisuća kuna udruzi Pronatalitetni pokret Jedno dijete više, namijenjenih financiranju javnih potreba u kulturi.

Ulaganja bez garancije

Piše: Matija Mrakovčić
Istražili smo kakve prostore Državni ured za upravljanje državnom imovinom nudi na korištenje organizacijama civilnog društva na prvom natječaju koji je raspisao.