Muž + žena = kuhinja | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Muž + žena = kuhinja

Ovom predstavom koreografkinja Mirjana Preis obilježava četiri desetljeća umjetničkog djelovanja.

16.12.2011 , Zagreb - Zagrebačko kazalište mladih
  • A
  • +
  • -

Mirjana Preis, koreografkinja prepoznatljivog stila i izraza zagrebačke škole suvremenog plesa, obilježava 40 godina umjetničkog djelovanja. Povodom obljetnice u Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno će biti izvedena njena nova predstava Muž + žena = kuhinja. Premijera će biti održana u petak, 16. prosinca u 20 sati

Mirjana Preis dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, među kojima i Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u 2004. godini za predstavu Kaputt. Ritmizacija, uz stilizaciju pokreta, dominantni je postupak u kreiranju scena i karakterizaciji likova, koji tako čine galeriju duhovitih plesnih krokija karakterističnih za autorski rukopis Mirjane Preis. 

U novoj predstavi Muž + žena = kuhinja, Mirjana Preis jezikom suvremenog plesa govori o složenim međuljudskim odnosima dvoje ljudi. U nizu duhovitih, tragikomičnih ili sentimentalnih prizora vidjet ćemo komplicirani život dvoje totalno različitih spodoba. Metaforički, plesna predstava govori o temama koje nalazimo i prepoznajemo u našoj svakodnevnici. Nemogućnost uzajamnog razumijevanja i tolerancije, problemi sporazumijevanja, ideološke, estetske i brojne druge različitosti koje nam omeđuju svjetonazor... problemi su koji u stvarnom životu vrlo često imaju dramatične posljedice. Predstavu izvode plesači Dina Ekštajn i Zvonimir Kvesić te jazz glazbenik Luka Udjbinac.

Koreografkinja Mirjana Preis plesni je pedagog u Zagrebačkom kazalištu mladih, a bila je dugogodišnja članica Studija za suvremeni ples s kojim je nastupala u svim projektima u zemlji i inozemstvu. Diplomirala je na Školi za ritmiku i ples u Zagrebu te komparativnu književnost i latinski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stručno se usavršavala u Kölnu, New Yorku, Londonu i Parizu. Ostvarila je niz zapaženih koreografija za Studio za suvremeni ples, Hrvatsku televiziju i ZKM, kao što su Igra S. Becketta, Volpone B. Jonsona na Splitskom ljetu, Preludij za poslijepodne jednog fauna I. Tomita i C. Debussya, te autorske projekte Moja domovina, Rubato, Prolazna soba, Kaputt i mnoge druge.

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 08.12.2011