Muza izvan geta | kulturpunkt

Najave Promocija

<

Muza izvan geta

Predstavljanje knjige Darije Žilić počinje u 19 sati.

09.02.2011 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović
  • A
  • +
  • -
Akademik Milivoj Solar o knjizi je napisao:

"U oba dijela knjige Muza izvan geta vidljivo je da autorica poznaje i prati suvremenu hrvatsku, ali i srpsku i bosanskohercegovačku, pa i svjetsku književnost, a raspolaže i dobrim poznavanjem suvremene književne teorije. Piše jasno i pregledno, s određenim tonom objektivističke suzdržanosti. Treba istaknuti da bira tematiku koja je u središtu suvremenog zanimanja i šire javnosti, a njezini kratki zapisi nisu pretenciozni i ne žele upućivati na bilo kakva rješenja, nego su tek suptilni dojmovi osobnog iskustva koje se ograničuje na neke detalje kakvi jedino mogu potaknuti i dalje razmišljanje. Smisao za izbor tih detalja i književni način njihove obrade najveća je njihova odlika".

Darija Žilić rođena je 1972. godine u Zagrebu. Školovala se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na studiju povijesti i komparativne književnosti. Kritičke tekstove, eseje i teorijske tekstove objavljuje u novinama i časopisima: Zarez, Kruh i ruže, Treća, Književna republika, Riječi, Libra libera, Poezija, Quorum, Pro femina, Filozofska istraživanja, Tema, na Trećem programu hrvatskog radija te u zbornicima Filozofija i rod i Tomizza i mi. Napisala je predgovor besplatnom elektroničkom izdanju izabranih pjesama Sonje Manojlović. Bila je članica i tajnica Hrvatskog semiotičkog društva. Njena priča Žuta suknja uvrštena je u najbolje queer priče 2004. godine. Dugogodišnja je voditeljica programa u književno-teorijskom net klubu Mama. Pohađala je Ženske studije u Zagrebu, i surađivala s raznim nevladinim organizacijama. Voditeljica je Tribine dekonstrukcije u HDP-u. Objavila je knjigu poezije Grudi i jagode 2005. godine i knjigu književnih eseja Pisati mlijekom 2008. godine.

Uz autoricu, na tribini sudjeluju Julijana Matanović i izdavač Ivan Bekavac Basić, a voditeljica tribine je Jasna Kovačević.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 04.02.2011