Muzej i grad | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Muzej i grad

Godišnja konferencija mreže CIMAM ove se godine održava u Ljubljani, Zagrebu i Sarajevu.

  • A
  • +
  • -

Godišnja konferencija CIMAM-a – International Committee of ICOM* for Museums and Collections of Modern Art, jedne od najznačajinih svjetskih platformi posvećenih suvremenoj umjetnosti, održat će se ove godine od 14. do 16. studenog u Ljubljani, Zagrebu i Sarajevu. Odbor mreže ICOM, osnovane 1946. godine, usmjerena je na filozofske, etičke i praktične teme vezane uz kolekcije i izlaganje umjetnosti XX. i XXI. stoljeća.

Tema ovogodišnje konferencije je Muzej i grad, a svojim će se programom usmjeriti na ova tri grada kao studije slučaja Ovi gradovi istodobno su zanimljivi kao izdvojeni slučajevi i podudarni brojnim drugim mjestima - osobito manjim gradovima koji nisu nikada bili svjetska središta, ali su odigrali važne uloge u svojim regijama. Primjeri ovih gradova pokazuju da se u manjim gradovima možda lakše razvijaju sinergije između umjetničkih prostora jako različitih po statusu, centralnih muzeja i malih nevladinih organizacija, umjetnika i umjetničkih institucija, muzeja i gradova.

U vremenu krize suradnje između različitih grupa i organizacija često omogućuju stvaranje platformi u kojima se rad odvija u relativnoj autonomiji te nude svojevrstan štit protiv neprikladnog pritiska politika i kapitala. Kroz primjere praksi koje su se razvile u ovim gradovima, obuhvatit će se pitanje pozicije muzeja i njihova odnosa s gradovima i građanima.

Zagrebački domaćin konferencije je Muzej suvremene umjetnosti, a od zagrebačih "slučajeva iz konteksta" bit će predstavljeni kustoski kolektiv WHW i POGON.

Izvor: Pogon/CIMAM


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 12.04.2011