Muzeji su dekadentna bića | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Muzeji su dekadentna bića

Panel-diskusija i čitalačka grupa donosi raspravu o funkcijama muzeja, njihovoj budućnosti, ulozi u zaštiti, izdvajanju i reprezentaciji, kao i u kreiranju određene slike svijeta.

11.07.2018 , Zagreb - Galerija SPOT
  • A
  • +
  • -

Ured za fotografiju poziva na panel i čitalačku grupu u sklopu izložbe Muzejska svjetlost Esther Mathis. Sudionici panela i čitalačke grupe okupit će se u srijedu, 11. srpnja u 19 sati u Galeriji Spot.

"Muzeji su dekadentna bića ovisna o javnosti – i privatnim donatorima koji ulažu obilne količine energije, vremena, novca u zaštitu umjetničkih djela koja su radikalna, dragocjena, jedinstvena i koja uvijek iznova žele biti otkrivena. Muzeji predstavljaju čežnju ljudske kulture za iskorakom izvan uobičajenog, probijanjem granica, prihvaćanjem potpune raskoši, za nadilaženjem 'naturaliziranog' poimanja između nužnog i izlišnog", piše Petra Tomljanović u tekstu koji prati izložbu švicarske umjetnice Esther Mathis Muzejska svjetlost. Posljednje četiri godine Esther je fotografirala i doživjela svjetlosne prostore umjetničkih galerija i muzeja diljem Europe, a na izložbi u Galeriji Spot predstavlja radove nastale na temelju istraživanja ovih muzejskih prostorija skrivenih na vrhu zgrada, “dizajniranih tako da filtriraju svjetlo kako bi stvorile savršene uvjete za nešto izvan okvira optimizacije, uobičajenog ili nužnog – Umjetnost”, kako piše Tomljanović.

Uzimajući kao polazište ovaj umjetničko-istraživački projekt, na panel-diskusiji i čitalačkoj grupi koja se organizira u Galeriji Spot, raspravljat će se o (povijesnim, ali o i današnjim) funkcijama muzeja; o njihovoj budućnosti; o ulozi u zaštiti, izdvajanju i reprezentaciji, kao i u kreiranju određene slike svijeta. Pokušavajući otrgnuti pojedine predmete i/ili znanja zaboravu, muzejske institucije nedvojbeno predstavljaju aktivne čimbenike u oblikovanju i diseminaciji znanja. Samo naizgled neutralni, objektivni i anonimni, muzejski prostori tako direktno sudjeluju u politikama moći, simbolički odražavajući ostale društvene strukture i mapirajući ukuse i vrijednosti. Međutim, upravo stoga što djeluju kao grandiozni (nikad posve dovršeni i zaključeni) kompendiji, muzeji predstavljaju i nepresušan izvor za preispitivanja i preispisivanja (znanja i povijesti), za usvajanje drugačijih perspektiva i novih interpretacija.

O ovim (i nekim drugim) temama razgovarat će se voditi s Ljerkom Dulibić, znanstvenom suradnicom Strossmayerove galerije i voditeljicom znanstvenog projekta TransCultAA - Transfer of Cultural Objects in the Alpe Adria Region in the 20th Century, te Hrvojem Gržinom, povjesničarom fotografije i pročelnikom Središnjeg fotolaboratorija Hrvatskog državnog arhiva.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 11.07.2018