Muzički biennale | kulturpunkt

Najave Festival

<

Muzički biennale

Međunarodni festival suvremene glazbe u osam dana programa tradicionalno okuplja svjetsku glazbenu elitu i brojne zaljubljenike u suvremenu umjetnost.

18.04.2015 - 25.04.2015 , Zagreb - Više lokacija

FOTO: Vedran Metelko

  • A
  • +
  • -

Ovogodišnji Muzički biennale Zagreb obilovat će zanimljivim i inovativnim sadržajima različitih izraza i formi: od komorne glazbe, simfonijskih koncerata i kazališnih projekata, opera i suvremenog plesa do jazza, elektroničke glazbe i multimedijskih eksperimenata. Ovaj međunarodni festival suvremene glazbe s tradicijom duljom od pola stoljeća u osam dana donosi 40 koncerata i glazbeno-scenskih predstava, s oko 700 izvođača iz Hrvatske i svijeta te nastupe 3 simfonijska orkestra i 11 komornih ansambala. Od 150 kompozicija na programu, njih petnaestak nastaje na narudžbu MBZ-a na kojem će doživjeti svoje praizvedbe. Posebna pažnja i počast odat će se peterima skladateljima koji su u fokusu ovogodišnjeg MBZ-a. Njihova su djela prisutna i tražena na velikim pozornicama čitavog svijeta te ovjenčana brojnim nagradama i priznanjima. To su Kaija Saariaho, Michel Van der Aa, George Benjamin, Thomas Adès i Bruno Mantovani

Počasno mjesto na samom otvorenju ovogodišnjeg MBZ-a, 18. travnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu, zauzima praizvedba djela iz prošlog stoljeća, opera Madame Buffault Borisa Papandopula, koja je napisana 1971. godine, nakon čega je bila izgubljena, pa ponovno pronađena prije nekoliko godina zahvaljujući trudu muzikologa Davora Merkaša. Ova praizvedba novi je zajednički projekt zagrebačkih umjetničkih akademija, uz angažman osobito velikog broja studenata Muzičke akademije i Tehnološko-tekstilnog fakulteta pod vodstvom dirigenta Mladena Tarbuka, redateljice Dore Ruždjak Podolski te čitave ekipe profesora i mentora.  

Biennalski projekt koji je već privukao veliku pažnju glazbenog svijeta svakako je i međunarodno skladateljsko natjecanje za petominutnu operu, na koje je pristiglo čak stotinjak radova iz cijelog svijeta, a 81 partitura zadovoljila je sve uvjete natječaja. Međunarodni stručni žiri odabrao je deset djela koja će biti izvedena na samom MBZ-u, a pobjednik će dobiti narudžbu za novu operu koja će biti izvedena na Biennalu 2017. godine. 

Još jedan originalan Biennalski projekt jest Soap Opera, jedinstvena operna sapunica koja nastaje u koprodukciji MBZ-a, Cantus Ansambla i Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Svaka od pet epizoda Soap Opere nastaje na temelju dramaturškog predloška Irene Škorić, naručena od petoro hrvatskih skladatelja različitih generacija i autorskih izričaja: Mladena Tarbuka, Mirele Ivičević, Zorana Juranića, Silvija Foretića i Gordana Tudora. Praizvedba cjeline dogodit će se na samom Biennalu na pozornici Teatra &TD. 

Sve informacije i detalje o programu 28. MBZ-a možete pronaći na službenim stranicama.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.04.2015