Muzil pripada građanima, ne IDS-u | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Muzil pripada građanima, ne IDS-u

Odluka Vlade o Muzilu nastavak je neprihvatljive prakse upravljanja i odlučivanja o zajedničkom prostoru i resursima kao da se radi o privatnoj stranačkoj imovini, smatra Goran Matić.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Volim Pulu

  • A
  • +
  • -

Iako "nema ovlasti" za adekvatno upravljanje izbjegličkom krizom ili povećanje plaća zaposlenima u školstvu i obrazovanju, tehnička je Vlada na sjednici u četvrtak, 22. listopada, donijela odluku o pokretanju postupka za iskazivanje interesa za realizaciju razvojnog projekta Muzil koji bi uključivao smještajne turističke kapacitete, golf igralište i marinu. 

Temeljem odluke objavio bi se javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za projekt kojim se, uz ostalo, planira realizacija turističkog smještaja od oko 2270 postelja, građevina javne, društvene i poslovne namjene, plažnog kompleksa, golf igrališta s 18 rupa, marine s 380 vezova, a predviđena je i mogućnost stanovanja. Predviđena je realizacija i kulturnog centra, kako to prenose mediji, no prema objašnjenju predlagača odluke, ministra turizma Darka Lorencina, ipak se radi o kulturno-kongresnom centru.

"Kulturni sadržaji su od prije predviđeni GUP-om Grada Pule, no problem je u tome što su oni u biti tu u svrhu turizma, odnosno njihovo prisustvo ne mijenja na činjenici da se radi o ekonomski "monokulturnom" razvojnom projektu, što je posebno očito na slučaju kongresnog centra", ističe Goran Matić iz Zelene Istre, jednog od autora projekta Muzil starter nastalog na temelju istraživanja javnog mnijenja u Puli koje je pokazalo da više od 90% građana želi da Muzil bude u funkciji lokalne zajednice. 

Također, Muzil starter je prijavljen na natječaj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) za korištenje stotinu napuštenih vojnih nekretnina. DUUDI je dao načelnu potporu besplatnom korištenju Muzila na privremeni rok od minimalno 5 godina uz uvjet podrške grada Pule koja je nakon razgovora u svibnju 2015 također načelno dobivena. No, pulsko gradsko vijeće nedavno je prihvatilo Vladinu odluku o pokretanju postupka za realizaciju razvojnog projekta Muzil.

"Generalno gledajući ova odluka nam ne donosi ništa novo. Svi negativni elementi kojima se već godinama javno protivimo, i dalje su tu - dakle isključivo turistička namjena, privatizacija javnog prostora, odnosno koncesija na jedno stoljeće, jedan jedini koncesionar na cijelom ogromnom poluotoku koji bi trebao biti dio grada, zatim golf teren kao ekološka prijetnja i ekonomska, ako ne i fizička ograda kojom se dokida javna priroda tog velikog prostora, te na koncu, ali ne i najmanje bitno, potpuni kontinuitet sustavnog ignoriranja i isključivanja građana iz odlučivanja o Muzilu kao javnom prostoru i ključnom prostornom resursu za naš grad, što se jasno može očitovati iz dijela Vladine odluke koji se odnosi na sastav povjerenstva za praćenje realizacije projekta", ističe Matić.

Odlukom Vlade predviđeno je imenovanje povjerenstva koje će pratiti realizaciju i Vladi predložiti daljnje korake, a koje čine tri političara (ministar turizma i njegov zamjenik te gradonačelnik Pule) i dva člana DUUDI-ja. "To nam nažalost može sugerirati jedino nastavak neprihvatljive i nedemokratske prakse upravljanja i odlučivanja o zajedničkom, javnom prostoru i resursima kao da se radi o privatnoj stranačkoj imovini. Muzil pripada građankama i građanima Pule, a ne IDS-u. A građani su u više navrata, i na više načina (peticija, prosvjed, istraživanje javnog mišljenja) pokazali kako se većinom ne slažu s sudbinom koju su Muzilu namijenile istarske i pulske političke 'elite'", kaže Matić.

Kako prenosi Glas Istre, na Danima turizma u Poreču predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović naglasio je da se očekuje da Državna agencija u 2016. godini riješi veći broj slučajeva stavljanja državne imovine u optjecaj, te da država isto treba učiniti i s Brijunima.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.10.2015

VEZANE VIJESTI

Golferske halucinacije i privatni interesi

Piše: Ana Orsag
Priča o Muzilu priča je o apartmanizaciji Hrvatske. Priča je to koju se mora uvijek iznova pričati.

Zajednička dobra i širi društveni angažman

Razgovarala: Janja Sesar
U Društvenom centru Rojc vidljivi su svi potencijali korištenja javne infrastrukture za društvene svrhe. Razgovaramo s Dušicom Radojčić.

Za nove početke

Piše: Tajana Josimović
Korištenje napuštenih prostora poput pulskog Muzila i riječke Hartere ili modeli stanogradnje u Beogradu i Rotterdamu na najbolji način uključuju građane u upravljanje javnim prostorima.