Na granici suvremenog cirkusa i performansa | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Na granici suvremenog cirkusa i performansa

Splitska kompanija Room 100 s cirkuskom predstavom C8H11NO2 gostuje na festivalu Montpellier Danse.

  • A
  • +
  • -
Festival Montpellier Danse najznačajniji je festival suvremenog plesa na području Francuske. Pokrenut je 1981. godine i ubrzo postao ključna izvedbena platforma za produkcije suvremenog plesa i multidisciplinarnih produkcija koje uključuju suvremeni ples.

Room 100 će s Kompanijom Angele Laurier, a s kojom umjetnički surađuje već neko vrijeme, 29. lipnja izvesti nagrađivanu predstavu C8H11NO2. Angela Laurier je kanadsko-francuska cirkuska umjetnica s tridesetogodišnjom karijerom, surađivala je s Cirque du Soleilom u njegovim prvim produkcijama, nastupala u Snu Ivanjske noći Roberta Lepagea, produkcijama Francoisa Verreta te u vlastitim produkcijama. Posljednje dvije produkcije kompanije Angele Laurier - Deversoir i J'aimerais pouvoir rire - predstavljaju najznačajnije cirkuske produkcije na svjetskoj cirkuskoj sceni.

Predstava suvremenog cirkusa C8H11NO2 laureat je projekta potpore mladim cirkuskim autorima Jeunes Talents Cirque Europe 2009-2010. Predstavu je režirao Jakov Labrović koji uz Antoniju Kuzmanić u predstavi sudjeluje i kao izvođač. Predstava je okarakterizirana kao eksperimentalni cirkus, na granici suvremenog cirkusa i performansa, nastala spajanjem naizgled nespojivih izvedbenih elemenata – kontorcionizma, butoh plesa, break dancea, elektronske glazbe – i shizofrene tematike i atmosfere.

Izvedbi na Montpellier Danseu prethodile su izvedbe na novopokrenutom festivalu suvremenog cirkusa Melting Pot u Strasbourgu, a kompanija će ovaj dio francuske turneju završiti izvedbama na Festivalu plesa, suvremenog cirkusa, glazbe, kazališta i performansa Festival des 7 Collines u Saint-Etiennu.

Izvor: Room 100 
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.06.2011