Na granici umjetničkih formi | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Na granici umjetničkih formi

U sklopu izložbe Utrka s vremenom 2. Performans i video u retrovizoru predstavljaju se radovi devetero slovenskih umjetnika.

15.06.2015 - 07.07.2015 , Korčula - siva) (zona

FOTO: Christina Van Meter

  • A
  • +
  • -

"Akcija, hepening i performans bili su direktna reakcija prevladavajućoj formalističkoj i tržišno-orijentiranoj umjetnosti u 1950im i 1960im. Kao novi vid izražajnosti na razmeđi vizualne umjetnosti i kazališta bili su i ostali relevantni za oba polja. Ipak, akcija, hepening i performans redovno se zaobilaze u kanoniziranim povijesnim knjigama i pregledima. U kontekstu konceptualne umjetnosti i novoumjetničkih praksi, video umjetnost naišla je na sličnu recepciju. 

Osim što se radi o strogo individualističkoj aktivnosti, performans i video dijele razne druge karakteristike, kao što su neprikladni produkcijski uvjeti te nedostatak kritičkih osvrta. Također se može postaviti pitanje da li su ovi vidovi umjetnosti našli relevantno reprezentacijsko polje, u smislu da je galerija reprezentacijsko polje vizualne umjetnosti, kazalište izvedbenih, a kinematograf filmske umjetnosti; dok se čini da su TV i Internet testirajuća polja za sve vrste produkcija. Također je moguće da performans i video većinom pripadaju poljima drugih umjetničkih formi, često se preklapajući i integrirajući druge, tzv. nove, medije", stoji u najavi izložbe kustosice Barbare Borčić.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi Martine Bastarde, Mateje Ocepek, Nataše Skušek, Barbare Borčić, Mateje Bučar, Ane Čigon, Tomaža Furlana, Marka A. Kovačiča i Mihe Vipotnika

Više o izložbi možete pronaći ovdje.

Izložba će biti otvorena od 15. lipnja do 7. srpnja u galeriji siva) (zona u Korčuli.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 15.06.2015