Na platnu i pozornici | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Na platnu i pozornici

XONTAKT, projekt za bolju nezavisnu plesnu scenu u Splitu, ove godine organizira IKS FESTIVAL, manifestaciju bogatog izvedbenog i filmskog programa. 

  • A
  • +
  • -

"XONTAKT je duga priča, koja je započela 2008. kao potraga za kulturom, kazalištem, ljudima, prijateljima, neprijateljima, suradnicima, kolegama, kritičarima, potporom, otporom, povjerenjem, korijenom, slobodom, scenom, kontaktom – publikom", stoji na stranicama interdisciplinarnog projekta XONTAKT koji beskompromisno ustraje na poboljšanju edukacije i produkcije suvremene nezavisne izvedbene umjetnosti u Splitu. Osim jesenskih  i proljetnih ciklusa promocije programa suvremene plesne umjetnosti u Domu mladih, jedan od glavnih ciljeva ovog angažiranog projekta jest podići svijest o profesionalnom i nezavisnom umjetničkom standardu kulturnih radnika koji su svoj krov nad glavom pronašli u tom splitskom nezavisnom centru za umjetnost. 

Ovogodišnje, peto izdanje projekta XONTAKT, posebno je po tome što dio programa, od sada pod nazivom IKS FESTIVAL, prelazi u formu festivala. Od 21. do 30. studenog u Domu mladih, IKS FESTIVAL u nastajanju, splitskoj će publici predstaviti recentnu produkciju drugačijeg kazališta temeljenog na istraživačkom radu i eksperimentu, dok će u popratnom programu biti organizirane projekcije, radionice i diskusije na temu suvremenog plesa. Posebna pozornost prvog IKS FESTIVALA usmjerena je ka umrežavanju, međuregionalnoj i međunarodnoj suradnji na plesnoj sceni mediteranskih regija Hrvatske i inozemstva.

Uz izvedbeni program, jedan od najzanimljivijih segmenata ovog festivala je XONTAKT DFV. Tako će u sklopu pretprograma festivala, od 21. do 23. studenog u Domu mladih, biti organizirane projekcije filmova o plesu. Program na platnu otvorit će dokumentarac State of Mind o sletovima u Sjevernoj Koreji, a idućeg će ga dana nastaviti tri filma nastala u produkciji splitskih filmskih umjetnika. Tom prilikom svojim će se filmom Tabula Rasa predstaviti Sunčica Fradelić, Tamara Bilankov svoj će film Pokret nakon tvornica Dalmacijavina, Brodosplita i Uzora prikazati u Domu mladih, dok će video blok o splitskoj plesnoj sceni zaključiti rad Ovo nema nigdi Ivana Perića o urbanoj plesnoj kulturi. Pred sam početak izvedbenog dijela festivala bit će prikazan i ciklus novih evropskih filmskih videa pristiglih na natječaj organiziran povodom festivala, kojeg čine snimke Clare van Gool, Rosane Hribar i Gregora Lušteka, Nine Kurtele, Željka Jančića Zeca, Matije Debeljuha, Steva Woodsa, Vladimira Končara i Paula Neudorfa

Nakon filmskog pretprograma 23. studenog će započeti izvedbeni programa IKS FESTIVALA koji će, između ostalog, činiti predstave Instituta za katastrofu i kaos, Teatra od soli, Roberte Milevoj, Alena Čelića, Selme Banich, Ane Kreitmeyer, Zrinke Užbinec, Žaka Valente i Sanje Tropp Frühwald. Raspored izvedbi uskoro će biti obavljen na stranicama festivala.

KP / Izvor: Xontakt / Foto: Tamara Bilankov, Pokret

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 12.11.2012

VEZANE VIJESTI

Za splitsku scenu, šalji dalje!

Potpišite peticiju za konačno dovršenje amfiteatra i programske politike Doma mladih.