A na programu ništa novo | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

A na programu ništa novo

Potpisanim ugovorom između HRT-a i HAVC-a namiruju se sve obveze prema HAVC-u, a HRT izlazi na međunarodnu scenu kao koproducent i korisnik sredstava.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: Kulturpunkt.hr

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) potpisali su Ugovor o uređenju međusobnih odnosa, kojim se precizno uređuje izdvajanje HRT-a za financiranje audiovizualnih djelatnosti. O preciznosti uređenja odnosa saznajemo doduše samo da su Sporazum potpisali ravnatelji Goran Radman i Hrvoje Hribar izrazivši zadovoljstvo uklanjanjem različitih tehničkih, normativnih i financijskih nejasnoća koje su ih pratile posljednjih godina, rješavanjem nekih otvorenih pitanja i zaostataka te osiguranjem HAVC-u preciznog planiranja rashoda. Potpisanim ugovorom namiruju se sve obveze HRT-a prema HAVC-u za 2014. i 2015. godinu, a HRT "izlazi na međunarodnu scenu" kao koproducent međunarodnih serija i korisnik međunarodnih sredstava.

Podsjetimo, sredstva za rad HAVC-a osiguravaju se iz državnog proračuna te iz dijela ukupnog godišnjeg bruto-prihoda ostvarenog obavljanjem audiovizualnih djelatnosti. Odnosi se to na djelatnosti HRT-a, nakladnika televizijskih programa na nacionalnoj i regionalnoj razini, operatora sustava kabelske distribucije, operatora u nepokretnim i pokretnim telekomunikacijskim mrežama, davatelja usluga pristupa internetu te osoba koje javno prikazuju audiovizualna djela.

Inače, nakon što je početkom prosinca Programsko vijeće HRT-a većinom od sedam glasova dalo pozitivno mišljenje o Programu rada za 2016. godinu, 16. je prosinca Nadzorni odbor s pet glasova za i nijednim protiv odbio Program rada, Financijski plan za 2016. i Pravilnik o plaćama i drugim materijalnim pravima radnika HRT-a. Unatoč tomu, Ravnateljstvo donosi Pravilnik o sistematizaciji koji omogućuje pokretanje svih postupaka potrebnih za sistematizaciju poslova i radnih mjesta, bez obzira na odbijanje NO HRT-a. 

Što se tiče samog Programa rada za 2016, nije predviđeno da sadržaje koji se odnose na kulturu, umjetnost i religiju proizvodi HRT-ov Odjel za kulturu. Okvirno, većini programa proračun se smanjuje za 20 posto što Ravnateljstvo objašnjava velikim izdvajanjima za sportske sadržaje, točnije praćenje Olimpijskih igara u Rio de Janeiru te Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj.
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.12.2015

VEZANE VIJESTI

Više od potpisanog

Piše: Matija Mrakovčić
Hrvatska radiotelevizija otvorila je javnu raspravu o izmjenama i dopunama programskih obveza proizašlih iz Ugovora s Vladom RH.

Mediji ne rade u interesu građana

Razgovarala: Andreja Žapčić

Povodom dvadeset godina izlaženja časopisa Medijska istraživanja, o stanju u hrvatskim medijima razgovaramo s Nadom Zgrabljić Rotar.

Više solidarnosti

Piše: Antonija Letinić
Povodom rastućeg trenda pritisaka na novinare ta napade na slobodu govora, HND je organizirao press konferenciju s namjerom alarmiranja javnosti o opasnim pritiscima.