Na putu prema ustavnoj krizi | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Na putu prema ustavnoj krizi

GONG ističe kako ljudska prava i prava manjina ne bi uopće smjele biti predmetom odlučivanja na referendumu. 

  • A
  • +
  • -

"Ako Sabor usvoji predloženu odluku Odbora za Ustav, otvara se prostor za potencijalnu ustavnu krizu jer ona sa sobom nosi nepoštivanje Ustava od strane parlamenta i moguće nepriznavanje volje glasača na referendumu.  S obzirom na jasne odredbe Ustava, kako su naglasili i svi ustavnopravni stručnjaci u Hrvatskoj, odluka o promjeni Ustava donesena na referendumu obvezujuća je i ne treba je potvrđivati niti jedna institucija, pa ni Sabor", podsjetio je izvršni direktor GONG-a i vanjski član Odbora za Ustav Dragan Zelić na konferenciji za medije održanoj u GONG-u na kojoj je sudjelovao i Jurica Malčić, član Vijeća GONG-a te bivši ustavni sudac i bivši pučki pravobranitelj.  Malčić je upozorio: "Ako Sabor donese ovakvu višestruko pogrešnu odluku, to znači da je odustao od svog prava da uopće ikada sa stajališta Ustava preispituje sadržaj referendumskog pitanja. Osobno smatram i da to nije samo pravo, nego i dužnost Sabora ukoliko smatra da pitanje nije u skladu s Ustavom". 

Stoga je Zelić u ime GONG-a  još jednom "pozvao Sabor da zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, jer će time pokazati da mu je stalo do jačanja parlamentarizma, a ukoliko se to ne dogodi, GONG apelira na Vladu da preispita ovako nedovoljno mudru odluku i da ona zatraži da se ide na Ustavni sud i promijeni tekst sadržaja odluke o raspisivanju referenduma". Saborske zastupnike je, pak, podsjetio na "prisegu koju su položili stupanjem na zastupničku dužnost i koja ih obavezuje poštivati Ustav te odbaciti ovako sročenu Odluku o raspisivanju državnog referenduma". 

"Odluka da se raspiše referendum, višestruko je pogrešna jer Sabor kasnije nema legitimacije da postavi pitanje ustavnosti, a položaj Sabora ne bi bio lošiji čak i da Ustavni sud odluči da to pitanje jest u skladu s Ustavom", naglasio je Malčić i dodao: "Moj stav je da o navedenom pitanju ne bi trebalo raspisati referendum jer se ono tiče temeljnih ljudskih prava i zadire u načelo sekularne države, naime, pitanje je protivno članku 3 Ustava kojim je, između ostalog, propisano da su sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova te poštivanje prava čovjeka - najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava".

S obzirom da GONG smatra kako neke stvari, poput ljudskih prava i prava manjina ne bi uopće smjele biti predmetom odlučivanja na referendumu, Zelić je upozorio i kako je to samo jedna od manjkavosti zakonodavnog okvira za referendum, te je upitan za osvrt na izjavu Peđe Grbina, SDP-ova predsjednika Odbora za Ustav, koji ustraje na tome "da bez obzira na rezultat referenduma, Sabor ima pravo na konačnu odluku", zaključio: "Žalosti me takva izjava i općenito pogled vladajućih prema ulozi građana u ovom društvu i državi. Mislili smo da će ova vlast imati nešto drugačiji pogled na ulogu i glas građana u važnim političkim procesima. Što se tiče stručne strane izjave gospodina Grbina, moram reći da me iznenađuje, naime, već u prvom članku Ustava stoji da narod ostvaruje svoju vlast izborom svojih predstavnika, ali i neposrednim odlučivanjem. Isto tako u Ustavu stoji da i građani mogu pokrenuti postupak promjene Ustava i da se ako se prikupi 10 posto, referendum mora raspisati i da je ta odluka obvezujuća".

Izvor: Andreja Žapčić (GONG)

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.10.2013