Na razmeđu suvremene glazbe i free jazza | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Na razmeđu suvremene glazbe i free jazza

U sklopu programa Zavoda za eksperimentalni zvuk nastupa austrijsko-mađarski Miklós / Krispel / Schellander Trio.

04.05.2017 , Zagreb - KSET
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 4. svibnja u zagrebačkom KSET-u (Unska 3) u sklopu programa Zavod za eksperimentalni zvuk nastupa Miklós / Krispel / Schellander Trio.

Sastav se formirao na inicijativu austrijskog saksofonista Markusa Krispela u proljeće 2016., a čine ga još i kontrabasist Matija Schellander te mađarski bubnjar Szilveszter Miklós. Njihova glazba nastaje na razmeđu suvremene glazbe i free jazza.

Markus Krispel započeo je svoju karijeru kao član kolektiva LICHT i Ron Bop te brojnim, raznovrsnim solo projektima. Kasnije se posvećuje alt saksofonu, a 2005. započinje studirati na bečkom Neu New York Music Institutu koji vodi američki saksofonist Marco Eneidi. Surađivao je i s Marsom Williamsom, Jean-Lucom Guionnetom, Carlom Ludwigom Hübschom, Jasperom Stadhoudersom, Stefanom Giustom i drugim uglednim glazbenicima.

Slovenski skladatelj i improvizator Matija Schellander uz kontrabas zadnjih godina nastupa i na modularnim sintesajzerima. Za vrijeme boravka u Berlinu razvio je i multimedijalni projekt koji kombinira istraživanje odnosa prostora, pokreta, svijetla i zvuka. Svirao je s Isabelle Duthoit, Michaelom Thiekeom, Franzom Hautzingerom, Kazuhisuom Uchihashijem, Burkhardom Stanglom, Okkyung Lee, Enricom Malatestom i drugima.

Szilveszter Miklós diplomirao je na Glazbenoj akademiji Franz Liszt u Budimpešti. Aktivni je član međunarodne jazz zajednice te dio kolektiva koji čine Peter Brötzmann, Lewis Jordan, John Dikeman, Rudi Mahall i Han Bennink, a surađivao je i s free jazz ikonama Marcom Eneidijem i Johannesom Bauerom.

Ulaznice za koncert moguće je kupiti na ulazu po cijeni od 40 kuna za studente i 50 kuna za ostale. Ulaz se otvara u 20 sati

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 25.04.2017