Na rubu socijalističke modernizacije | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Na rubu socijalističke modernizacije

Vođena šetnja Na kraju utopije usmjerena je na peščeničku arhitekturu, elemente urbane opreme i umjetnosti u javnom prostoru iz 1970-ih i 1980-ih godina.

17.06.2017 , Zagreb - Peščenica
  • A
  • +
  • -

U subotu, 17. lipnja, u 19 sati na Ulici grada Vukovara, od tramvajske stanice Ivanićgradska kreće treća ovogodišnja tura projekta Motel Trogir pod nazivom Na kraju utopije.

Kako navode organizatori, na početku njene urbanizacije uoči Prvog svjetskog rata, Peščenici je predodređen karakter radničke i industrijske četvrti na istočnoj periferiji Zagreba. Taj ju je imidž pratio i za razdoblja socijalističke Jugoslavije kada je Peščenica višestruko narasla podizanjem novih stambenih kapaciteta i zgrada društvenog standarda, ali i pretvorila se u jedan od uspješnijih primjera izgradnje socijalno povezanog kvarta sa potencijalom za vlastitu kulturnu proizvodnju i formiranje prepoznatljivog identiteta. Šetnja koja započinje na posljednjoj dionici Ulice grada Vukovara - nekadašnjih Proleterskih brigada - bit će usmjerena na arhitekturu, elemente urbane opreme i umjetnosti u javnom prostoru iz 1970-ih i 1980-ih godina, desetljeća koje je Peščenica intenzivno proživljavala na samom rubu (i onkraj) projekta socijalističke modernizacije.

Stručni voditelji šetnje su Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 13.06.2017