Na sjecištu osobnih i političkih narativa | kulturpunkt

Na sjecištu osobnih i političkih narativa

WHW u Zagrebu ugošćuje umjetnicu i koreografkinju Yael Davids koja će održati predavanje i radionicu na temu svojih istraživanja Feldenkrais metode.

Pripremila: Ivana Pejić

FOTO: Marcel de Buck

  • A
  • +
  • -

U sklopu serije javnih događanja Večeri s WHW Akademijom u utorak, 5. travnja u prostorima Društva arhitekata Zagreba predavanje će održati izraelska umjetnica i koreografkinja Yael Davids. Riječ je o umjetnici čiji se rad bazira na performansima u kojima glavnu ulogu igra ljudsko tijelo. 

Davids je studirala vizualnu umjetnost na Gerrit Rietveld Akademiji u Amsterdamu, kiparstvo na Pratt Institutu u New Yorku i koreografiju i plesnu edukaciju na Remscheid Akademiji u Remscheidu. U fokusu njezina rada je pitanje kolektivnog nasljeđa i društveno nabijenih narativa koji se isprepliću s individualnim sudbinama i senzibilitetima pojedinaca. Bavi se i temama učenja i brige te ispituje mogućnosti prevladavanja dominantnog modela stjecanja znanja koje se doživljava kao natjecateljsko, mentalno zahtjevno iskustvo.

U zagrebačkom predavanju Davids će ovim temama pristupiti kroz prizmu svojih istraživanja Feldenkraisove metode. Riječ je o praksi pogodnom za istraživanje širokog raspona ljudskog kretanja, od razvoja osnovnih motoričkih vještina do rafiniranih tehnika kretanja. U izvedbenom kontekstu najčešće se koristi kao metoda osvještavanja pokreta, a Davids je koristi kao istraživačko sredstvo za razumijevanje unutarnjeg djelovanja struktura i dominantnih tendencija, bilo tjelesnih, umjetničkih ili institucionalnih. 

Komplementarno predavanju u kojem istražuje alternativne perspektive na pitanje kako konceptualiziramo i prakticiramo pedagoške vrijednosti, Davids će u Zagrebu održati i radionicu Feldenkrais metode na kojoj će polaznici_e imati priliku u praktičnoj vježbi osvijestiti svoje sposobnosti i navike kretanja. Radionica se održava u subotu, 9. travnja, a više informacija o mogućnosti prijave potražite ovdje. Zagrebačko gostovanje Yael Davids dijelom je i-Portunus Houses programa mobilnosti u sklopu kojeg se odvija WHW-ov projekt Necessary Connections. New threads of experimental pedagogy.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 04.04.2022

VEZANE VIJESTI

Radikalno svakodnevna brižnost

Razgovarala: Hana Sirovica
S Theom Prodromidisom razgovaramo o nedavnom udruživanju grčke kulturne zajednice, važnosti solidarnog obrazovanja te sponama umjetnosti i građanstva.

O kolektivnosti i imaginaciji

Pripremila: Ivana Pejić

Polaznice i polaznici WHW Akademije u svojim radovima nastalim u izvanrednim okolnostima testiraju različite oblike umjetničke proizvodnje u uvjetima krize.

Stvarati vlastite institucije

Razgovarala: Martina Kontošić
S kustosom Adamom Szymczykom razgovarali smo o profesionalnim izazovima, neformalnom obrazovanju i potencijalima suvremenih izložbenih koncepata.