Na stepenicama revolucije | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Na stepenicama revolucije

Film Dalibora Martinisa naslova Egipatske stube Odese bit će prikazan na berlinskom festivalu eksperimentalnog filma.

Egipatske stube Odese, film multimedijalnog umjetnika Dalibora Martinisa, bit će prikazan 9. veljače u programu otvaranja manifestacije Berlin International Directors Lounge. Ovaj festival suvremenih medija i filma održava se svake godine paralelno s Berlinskim filmskim festivalom, kako bi u vrijeme kada je ovaj grad posvećen filmu, prikazali i eksperimentalne kinematografske forme i video umjetnost u svim njenim oblicima. Ovogodišnji festival osmi je po redu. 

Za ovu priliku odabrani rad Dalibora Martinisa nastao je kao rezultat usporednog gledanja kultnog filma Sergeja Eisensteina Krstarica Potemkin i amaterskog video materijala nastala za vrijeme egipatske revolucije. Poznata scena Stube Odese iz Eisensteinovog nijemog igranog filma, Martinisovom intervencijom 2011. godine dobiva egipatski zvuk.

Tako je umjetnik na originalnu filmsku sliku iz 1925. godine dodao zvuk iz video snimaka koje su sudionici prošlogodišnjeg egipatskog ustanka postavljali na društvene mreže. Dok je Eisensteinov film metaforičkim jezikom govor o počecima Oktobarske revolucije, autentične snimke ustanka s Facebooka, poslužile su kao taktički revolucionarni medij za komunikaciju među prosvjednicima i širenje informacija u svijet. Dalibor Martinis svoj je film na internet postavio u jeku revolucije u veljači 2011, a sada ga možete pogledati na umjetnikovim službenim stranicama

Izvor: Dalibor Martinis / Directors Lounge/ KP
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 08.02.2012