Na tragu šansone i alterniranog folka | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Na tragu šansone i alterniranog folka

Šesti koncert četvrte MIMO sezone dovodi Iz@ Medošević i Borgie iz Rijeke, a iz Pule NLV.

02.04.2017 , Zagreb - MSU, Dvorana Gorgona
  • A
  • +
  • -

Šesti koncert četvrte MIMO sezone održat će se 2. travnja u multimedijskoj dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, uz izravni prijenos na Prvom programu Hrvatskoga radija te live videostreaming. Pod nazivom Na tragu šansone i alternirani folk, MIMO ovaj put u Zagreb dovodi Iz@ Medošević i Borgie iz Rijeke, a iz Pule NLV.

Izet Medošević alias Iz@ Medošević riječki je alternativni pjesnik i glazbeni autor te multinstrumentalist. U gradu Rijeci već je kao vrlo mlad postao jedna od ikona alternativne scene, prvo u punk skupinama Avlijaneri i O. Š. Sulud III u kojima se već vrlo dobro nazirao njegov autorski potencijal. Pošto je pjesma "Droga u meni" O. Š. Sulud III postala nezaobilazni underground hit svih riječkih DJ-eva i uspješnica s Dallasove kompilacije Strašni Riječani, Izet je nestao. Nije se pojavljivao 10 godina. Svakakve su priče kružile. Od opijatskih ovisnosti do razočaranja u samog sebe i svijeta koji ga je okruživao. No krajem 2013. Izet se polako vraća. Sam kreće u izgradnju svojega prvog samostalnog albuma. Sklada i snima, što polako uočavaju i drugi daroviti umjetnici poput Tomislava Ćurkovića i Vlade Simčića Vave te nastaje album "Granulo je sunce", prema Vavinim riječima, album kakav Hrvatska još nije imala.

Dallas prepoznaje potencijal i izdaje ga u CD formatu na proljeće 2016, Izet u to vrijeme počinje rad s ritam sekcijom Borgie, koju čine Pavišić i Vukić te održava koncerte i priprema materijal za drugi album. Momci zvuče svježe, snažno, uvježbano, na tragu Stoogesa i ranih Majki, ali i Sonic Youtha (nastupi na Harteri, MMSU, doček riječke Nove godine 2017.) dok dimenziju više daju Izetovi sjajni tekstovi. Nakon Vintagea (na kojem su Borgie nastupile dva tjedna nakon okupljanja) i kluba Katran u sklopu karlovačkog Rockoff-a te Izetova pjesničko-akustičnog nastupa u Booksi na poziv Adama Semijalca, Iz@ & Borgie vraćaju se u Zagreb sa svojim, kako Izet kaže, turbo rockom, aludirajući vjerojatno na krajnju suprotnost poplavi turbo folka na ovom području. Onaj kome je nedostajao brz, žestok, iskonski rock and roll, zvuk s tekstovima koji poniru u srž društvene zbilje, odsad pa nadalje s Iz@ i Borgiama došao je na svoje.

Skupina NLV dolazi iz Pule te originalnu postavu čine Nikol Ćaćić, Luka Šipetić i Vedran Grubić. S vremenom trojka prerasta u petorku, budući da su im se pridružili Roni Nikolić na bas gitari i Silvio Bočić za bubnjevima. Svoj prvi EP izdaju 21.4.2014. godine pod nazivom "...and who are you?", nastao u producentskoj suradnji s Marijanom Jelenićem (Nola), a sam naslov izdanja je odgovor na kritike specifičnog naziva njihovog benda NLV – "Nikol, Luka i Vedran" koje ljude najčešće podsjeća na gažerske bendove te time idu ka cilju razbijanja stereotipa umjetničkih imena. Kao najavni singl predstavljaju pjesmu "Guide Me Home", u kojoj su ugostili Dušana Kranjca na bubnjevima i Sandra Peročevića za kontrabasom, te za nju predstavljaju i prateći videospot. S EP-a kao službeni singl predstavljaju i pjesmu You. S objavljenim EP-jem osvajaju publiku i dobivaju pohvalne kritike te u osmom broju regionalnog Rolling Stone magazina bivaju svrstani u top 10 regionalnih izdanja. Glazba im se, ujedno, koristi kao soundtrack za dokumentarnu seriju "Generacija Y" Hrvatske radiotelevizije koja je započela svoje emitiranje u srpnju 2014. godine.

U posljednjih nekoliko mjeseci svoju su glazbu predstavili na čitavom nizu regionalnih festivalskih pozornica, što je uključivalo nastupe na zagrebačkom INmusic festivalu te Medvedgradskim glazbenim večerima, Jelen DemoFestu u Banja Luci, Rock kampu Orsula u Dubrovniku, Feel So Fine Weekend-u na Krku... U travnju 2016. godine objavljuju singl "Sisters of the Sun" čime najavljuju svoj debi album jednostavnog naziva "NLV" kojeg objavljuju 24. studenog 2016. godine sa pratećim singlom "Bitter". Album je sniman u Studiju Partyzan, gdje se peteročlanoj postavi pridružuju Alen Bernobić na brass sekciji i Goran Farkaš na flauti i mihu. Producent je ponovno Marijan Jelenić, dok je za mix i master zaslužan Perica Šuran, a zasluge za art cover pripadaju Olegu Šuranu i Jeleni Perišić. Album biva izrazito hvaljen od strane medija, kritičara i publike te se svrstava u top 10 domaćih albuma 2016. godine od strane kritike i domaćih publikacija. U siječnju 2017. godine objavljuju video spot u jednom kadru za singl "Look Around You" koji ujedno plijeni pažnju medija i slušatelja, a 20. siječnja 2017. održavaju promociju albuma u rasprodanom malom pogonu Tvornice kulture.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.03.2017