Na valovima slobodnog Trećeg | kulturpunkt

Najave Prosvjed

<

Na valovima slobodnog Trećeg

Inicijativa Sloboda trećima poziva na prosvjed protiv radikalnih promjena programskih shema na trećim programima Hrvatske radiotelevizije.

14.07.2016 , Zagreb - Trg žrtava fašizma
  • A
  • +
  • -

Sloboda trećima je inicijativa protiv radikalnih promjena programskih shema Trećih programa Hrvatske radiotelevizije, udara na vjerodostojnost i sekularnost tih programa. U četvrtak, 14. srpnja, u 20.30 sati na Trgu žrtava fašizma održat će se prosvjed.

Građanke i građani okupljeni u ovu inicijativu prosvjeduju zbog "čistke" rukovodstva HRT-a kojim su na oba treća programa nacionalnog javnog medijskog servisa neopravdano ukinute iznimno kvalitetne emisije, a osobe koje su ih uređivale i vodile na visoko profesionalnoj razini maknute i marginalizirane, otpuštene ili im je bez suvislog pojašnjenja otkazana daljnja suradnja.

Prosvjedna akcija u formi radijske emisije ugostit će, između ostalih, glazbenike i glumce Almu Pricu, Zorana Čubrila, Jasnu Bilušić, Filipa Merčepa, Dražena Šivaka, Vedrana Živkovića, Tina Dožića, sastav U pol devet kod Sabe, zbor Obraz, bubnjarke Drum'n'bijes, uz dvije panel diskusije koje moderiraju Ante Perković i Barbara Matejčić (sugovornici/e su Leonida Kovač, Boris Postnikov, Sanja Kovačević, Tvrtko Jakovina, Tomislav Reškovac, Ivica Đikić).

Prosvjedna akcija želi jasno i glasno poručiti kako publika trećih programa neće odustati sve dok se na javni medijski servis ne vrate profesionalni/e autori/ce i novinari/ke koji su kreirali kvalitetne i važne programe.

U nastavku prenosimo njihovo otvoreno pismo.

"Brutalna devastacija programskih sadržaja Trećeg programa Hrvatskog radija i Trećeg programa Hrvatske televizije koja se dogodila u razdoblju od siječnja do srpnja 2016. godine nedvosmisleni je pokazatelj izvedbe projekta koji je, sada već tehnički ministar kulture, Zlatko Hasanbegović definirao stvaranjem “nove nacionalne paradigme kojom će se nova Hrvatska konačno rasteretiti duhova prošlosti i uspostaviti jedan novi nacionalni obrazac koji će integrirati cijelu naciju i prekinuti ideološke sukobe”. U procesu “rasterećenja duhova prošlosti” brzopotezno je uništeno sve ono što su generacije najizvrsnijih hrvatskih znanstvenika, umjetnika, kulturnih radnika, te iznimnih medijskih profesionalaca desetljećima stvarale, da bi u Hrvatskoj poticale razvoj kreativnog i kritičkog mišljenja kao temelja opstanka društvene zajednice i preduvjeta za borbu protiv svake vrste nasilja, pa tako i onoga koje proizlazi iz “ideoloških sukoba”. U svojoj pedesetdvogodišnjoj povijesti programski sadržaji Trećeg programa Hrvatskog radija bili su čvrsta barijera svakoj vrsti jednoumlja i bezumlja oponirajući dogmatizmu onom vrstom kulturne proizvodnje koja je neprestano šireći granice spoznaje ujedno uspostavljala i visoke standarde javnog diskursa.

“Nova nacionalna paradigma” u ime koje je čistkama na Trećem programu Hrvatskog radija i televizije dodatno opustošen hrvatski kulturni prostor materijalizacija je predizbornog obećanja, sada već bivšeg predsjednika ministrove političke stranke, odnosno prijetnje da će svatko moći govoriti što hoće u svoja četiri zida, ali ne i javno. Provedba ovakve javne politike eklatantno je kršenje Ustava Republike Hrvatske gdje u članku 38. piše:

- Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli

- Sloboda mišljenja i izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja

- Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji

Nadalje, članakom 69. Ustava zajamčena je sloboda znanstvenog, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, a država se obvezuje poticati i pomagati razvitak znanosti kulture i umjetnosti. Štoviše, prema istom se članku Ustava država obvezuje štititi znanstvena, kulturna i umjetnička dobra kao duhovne narodne vrednote.

Treći program Hrvatskog radija sa svojom višedesetljetnom tradicijom proizvodnje kulturnih sadržaja prema najvišim međunarodnim profesionalnim standardima, te posebice relativno novi, Treći program Hrvatske televizije koji je međunarodno prepoznat kao jedan od najvrednijih kulturnih televizijskih kanala u Europi, nedvojbeno jesu kulturna dobra, na koja je, umjesto da ih zaštiti, država divljački nasrnula posredstvom svojih poslušnika u upravnim strukturama Hrvatske radiotelevizije.

Umjesto ukinutih najslušanijih i nagrađivanih emisija koje su uređivali i autorski potpisivali istaknuti hrvatski intelektualci Katarina Luketić, Hajrudin Hromadžić, Boris Postnikov, Ljubica Letinić, Ivica Prtenjača, Gordana Crnković i Dinko Telećan, u programsku shemu Trećeg programa uvršten je niz sadržaja mahom religijskog karaktera. Podsjećamo, Hrvatska radiotelevizija je javna ustanova, a osnivač joj je Republika Hrvatska. U čl. 41. Ustava Republike Hrvatske izrijekom piše: “Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države”. Evidentno je da su čistke urednika i urednica, autora i autorica, ukidanje vrijednih emisija Trećeg programa Hrvatskog radija i televizije, te njihovo nadomiještanje religijskim sadržajima sukladne politici klerikalizacije hrvatskog društva koje posljedično vodi dokidanju sekularne države, a time i napadu na vrijednosti na kojima se temelji ideja ujedinjene Europe. Europska kultura utemeljena je na kritičkom, a ne na dogmatskom mišljenju, i na poštivanju ljudskih prava, među kojima je ono temeljno upravo pravo na mišljenje. Stoga čistke na Trećim programima Hrvatske radiotelevizije smatramo napadom na sam ustavni poredak Republike Hrvatske".

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.07.2016