Na zajedničkom frontu | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Na zajedničkom frontu

Raspisivanjem referenduma protiv davanja hrvatskih autocesta u koncesiju pokušava se stati na kraj sustavnom uništavanju javnih dobara.

  • A
  • +
  • -

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju započet će u subotu 11. listopada i trajati do 25. listopada, objavila je inicijativa Ne damo naše autoceste! pozivajući građane koji žele volontirati na štandovima da se jave na broj telefona 0800 4229 ili putem internetske stranice. Potpisi se prikupljaju za raspisivanje referenduma za izmjenu Zakona o cestama kojim se propisuje da su izgrađene javne ceste strateški interes Republike Hrvatske i da ih je zabranjeno davati u koncesiju za javne usluge. 

Predstavljajući pitanje koje će se naći na potpisnim listama, Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata upozorio je da je koncesija neprihvatljiva jer "ako se koncesionaru isplati upravljati autocestama, isplati se i nama". Teodor Celakoski iz Prava na grad izjavio je: "Ključno pitanje je na koji način mi kao društvo možemo stati na kraj vlasti koja nema odgovornost za dugoročno i održivo upravljanje javnim dobrima – ovime je želimo na to natjerati", dodajući da se prikupljaju potpisi za nešto što, bez obzira na uvjerenja i društvene pozicije, ujedinjuje sve građane. 

Inicijativu Ne damo naše autoceste! pokrenuli su Nezavisni cestarski sindikat i Sindikat radnika Hrvatskih autocesta i cesta, sedam organizacija civilnog društva  - Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Zelena akcija, GONG, Centar za mirovne studije, Savez udruga Klubtura, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju - te sindikalne središnjice NHS, SSSH, MHS, HURS i URSH. Ovih 14 organizacija osnovalo je Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a inicijativi su se priključile i brojne druge organizacije (sindikati, udruge) i građani iz svih krajeva Hrvatske.

Izvor: Ne damo naše autoceste!

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 07.10.2014