Nacija i revolucija | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Nacija i revolucija

Višestruko nagrađivani dokumentarac Sergeija Loznitsa Maidan portret je revolucije u Ukrajini i suprotstavljanja proruskoj politici.

26.03.2015 - 29.03.2015 , Zagreb - Dokukino KIC

Glavni trg u Kijevu, odnosno Trg nezavisnosti ili samo Maidan, je od rušenja SSSR-a 1991. godine i početka neovisnosti Ukrajine postao jedan od simbola političkog okupljanja i borbe za nezavisnost.  Od tada do danas su se svi važni politički prosvjedi i kampanje odvijali na tom trgu. U studenom 2013. godine, prije malo više od godinu dana, masovni prosvjedi na glavnom kijevskom trgu potresli su Ukrajinu. Otada Ukrajina ne silazi s naslovnica zbog neobuzdanog sukoba u koji je sada uključena već polovica svijeta. 

Politika korumpiranog ukrajinskog predsjednika Janukoviča navela je desetke tisuća ljudi da se okupe na trgu Maidan, izraze svoje nezadovoljstvo vođenjem države i kažu ne produženoj Putinovoj ruci. Ono što je započelo kao pjevanje domoljubnih pjesama ubrzo je preraslo u ozbiljnu borbu građana i policije. Barikade, Molotovljevi kokteli, suzavac i pucnjava bili su sredstva borbe protiv nacije koja iznova otkriva svoj identitet.  

Film će biti prikazan u Dokukinu KIC u četvrtak 26., petak 27. i nedjelju 29. ožujka. Raspored projekcija možete pronaći ovdje

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 26.03.2015