Načini djelovanja, bivanja i razumijevanja | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Načini djelovanja, bivanja i razumijevanja

Uz projekciju filma From Left to Night, autorica Wendelien van Oldenborgh i teoretičar Ferdiansyah Thajib razgovaraju o načinima borbe unutar društvene sfere i institucija.

07.11.2017 , Zagreb - Galerija Nova

U utorak, 7. studenog u 19 sati u Galeriji Novoj održava se projekcija filma From Left to Night Wendelien van Oldenborgh i razgovor autorice s Ferdiansyahom Thajibom.

U eksperimentalnom filmu nizozemske umjetnice From Left to Night (2015.) susreću se niz naoko nepovezanih aktera, mjesta, događaja, subjekata i povijesti, izvučenih iz složene londonske četvrti, područja neimaštine omeđenog najbogatijim mjestima u gradu. Ti susreti otvaraju teme koje se kreću od urbanih napetosti – kao što su nerazriješene povijesti nereda u Londonu 2011. – do novih feminističkih i rasnih teorija, glazbe, idealističke arhitekture iz 1960-ih i osobnih načina na koje je svaki protagonist povezan s njima.

Nakon projekcije filma umjetnica i indonezijski teoretičar Ferdiansyah Thajib razgovaraju o načinima djelovanja, bivanja i razumijevanja koji se mogu povezati s borbama unutar društvene sfere i njezinih institucija. Počevši od procesa unutar Wendelienine umjetničke prakse (na izložbi Živjeti svoj život u galeriji Nova možete vidjeti njen film Bete & Deise, 2012.) sugovornici će pričati o želji za transformacijom koja uključuje točke preklapanja između različitih borbi za priznanje i pozicija u kojima se te borbe proživljavaju, ali i proturječnosti u uvjetima pod kojima se one rješavaju, poriču ili se jednostavno s njima suočava.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 06.11.2017