Nacistički teror nad homoseksualcima | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nacistički teror nad homoseksualcima

Gostujuća izložba Queer Zagreba prvi je put predstavljena u Hrvatskoj u rujnu 2008, a realizirana je u suradnji s muzejima holokausta u Washingtonu i Berlinu.

16.01.2014 - 23.01.2014 , Split - Galerija Praktika
  • A
  • +
  • -

Izložba Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. do 1945. prvi put je postavljena u Zagrebu 2008. godine te je izložbom po prvi put u Hrvatskoj potegnuto pitanje nacističkog progona homoseksualaca. U svibnju 2010. godine izložba je postavljena u Rijeci u izložbenom prostoru Filodrammaticae, a te iste godine postavljena je i u Puli na poziv organizatora 7. AntiFa festa kojim se otvorio festival. Međutim, uz gostovanja u Hrvatskoj, bitnost ove izložbe prepoznali su i izvan granica Republike Hrvatske te je izložba postavljena u Muzeja grada Beograda u 2011. godini, a u rujnu 2012. godine izložba je bila postavljena i u Skoplju.

U suradnji sa splitskim Domom mladih izložba će biti predstavljena i splitskoj javnosti te samim time ju upozoriti na jednu od najprešućivanijih tragedija Drugog svjetskog rata. Otvorenje izložbe u Galeriji Praktika Doma mladih najavljeno je za 16. siječnja u 20 sati

Izložba se sastoji od 150 arhivskih fotografija, tekstova i dokumenata, koji prikazuju opću i osobne povijesti oko 100.000 osoba uhićenih zbog istospolne orijentacije, prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dokumentaristički je prikazan razvoj sustavne državne homofobije u nacističkoj Njemačkoj i mehanizama progona koji su, u određenoj mjeri, ostali na snazi do 70-ih godina 20. stoljeća.

Cilj izložbe je predstaviti povijesne činjenice korištenjem autentičnih dokumenata iz razdoblja nacizma i podići svijest o stradanju i patnji gejeva i lezbijki pod nacističkim režimom, ne bi li se omogućilo sučeljavanje sa stereotipima o LGBT osobama u društvu, promoviralo toleranciju prema manjinama i potaklo različite društvene čimbenike da se uključe u dijalog o promociji antifašističke ideologije i ukidanju predrasuda prema osobama drugačije seksualne orijentacije. Riječ je o gostujućoj izložbi Queer Zagreba koja je prvi put predstavljena u Hrvatskoj u rujnu 2008, a realizirana je u suradnji s muzejima holokausta u Washingtonu i Berlinu.

Poseban naglasak je na razdoblju od 1933. do 1945, kao periodu sustavnog progona gejeva u kojem je uhićeno više od 100.000 muškaraca, a do 15.000 završilo je u koncentracijskim logorima, gdje je većina i okončala živote. U logorima su homoseksualci simbolično bili obilježavani ružičastim trokutima. 

Izložba ostaje otvorena do 23. siječnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.01.2014