Nadilaženje granica | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Nadilaženje granica

Objavljeno je nekoliko natječaja za novinare i istraživače koji žele dublje zaroniti u priču i poći putem kojim rijetko tko ide.

Pripremila: Matija Mrakovčić

FOTO: Tony Webster

  • A
  • +
  • -

Program pod nazivom Reporteri na terenu u organizaciji Zaklade Robert Bosch i Berlinske novinarske škole nudi polugodišnju potporu do iznosa od 5000 eura za prekogranične istraživačke projekte. Prijave su otvorene za samozaposlene novinare, kao i one koji već rade u redakcijama svih medija. Rok za prijave je 26. veljače. Između ostalih, pozvani su novinari iz Hrvatske i regije da prijave istraživačke projekte koje će provoditi u Autriji, Njemačkoj i Švicarskoj.

Institut za političku ekologiju (IPE) objavio je natječaj za dodjelu stipendija za mlađe istraživače u trajanju od šest mjeseci. Natječaj je otvoren kandidatima svih akademskih profila, ali njihov istraživački prijedlog treba odgovarati jednom od tri programska prioriteta Instituta u 2016: teorija i pokret odrasta, teorija zajedničkog upravljanja i participativno upravljanje, te utjecaj TTIP-a na pojedine gospodarske sektore i javne politike u Hrvatskoj.

Rok za prijavu je 5. veljače, a detaljne informacije dostupne su ovdje.

Centar za mirovne studije organizira 28. siječnja u prostorijama Kuće ljudskih prava trening o korištenju big data analiza za detekciju koruptivnih rizika u području javnih nabava. Trening vodi direktor Centra za istraživanje korupcije u Budimpešti (CRCB) koji će prezentirati konceptualni okvir rada na javnim nabavama i koruptivnim rizicima, big data pristup, izrade baza, metodologiju i primjenu mjerenja koruptivnih rizika. Cijeli trening odvijat će se na engleskom jeziku bez prijevoda. 

Za sve sudionike izvan Zagreba organizatori pokrivaju troškove prijevoza, a prijave se primaju do 26. siječnja u 17 sati na adresu elektroničke pošte.

Globalna mreža urednika (GEN), međunarodna platforma novinskih urednika i medijskih inovatora, pokrenula je 2012. godine nagradu za podatkovno novinarstvo. Natječaj je otvoren za medijska poduzeća, organizacije civilnoga društva, slobodne i ostale novinare, a obuhvaća 12 kategorija unutar kojih je predviđena nagrada od 1000 eura.

Dodjela nagrade bit će održana u Beču, 16. lipnja, a sve informacije o natječaju, načinu prijave i ostale uvjete prijave možete pronaći ovdje. Natječaj je otvoren do 10. travnja.

Zaklada Thomson Reuters poziva novinare iz jugoistočne Europe i Turske da se prijave na četverotjedni program u dva europska grada. Treninzi će se odvijati u Londonu (od 10.4. do 23.4.) i Berlinu (od 11.9. do 26.9.). Sudionici programa će imati i priliku otputovati u Bruxelles i Frankfurt kako bi se sastali s europskim političarima, ali i novinarima koji izvještavaju o političkim i financijskim aferama.

Zainteresirani prijavitelji moraju imati najmanje dvije godine radnog iskustva u tiskanim, radio, TV ili online medijama, a troškove putovanja, hrane i smještaja pokriva organizator. Krajnji rok za prijavu je 15. veljače, a dodatne informacije o programu i načinu prijave možete pronaći ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.01.2016

VEZANE VIJESTI

Vojna imovina dostupna svima

U sklopu projekta Javni interes - nije na prodaju CMS-a i partnera, pokrenuta je interaktivna internetska stranica na kojoj su prikazane neperspektivne vojne nekretnine.

Nove perspektive svjetlosnog promišljanja

Otvoren je Natječaj za privremene svjetlosne projekte i intervencije u javnom prostoru Gornjeg grada.

Mijenjanje odnosa moći

Institut za političku ekologiju (IPE) poziva na prvu godišnju konferenciju o klimatskoj pravdi u kontekstu prirodnih i društvenih znanosti.