Nadilaženje (novo)državnih podjela | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Nadilaženje (novo)državnih podjela

Izložbena turneja projekta Rudnici kulture Labin Art Expressa i partnera započela je u Trbovlju, a potom odlazi u Idriju, Boljevac, Aleksinac, Mojkovac, Banoviće i Prijedor.

Irena Lagator Pejović, Funkcija jednadžbe

  • A
  • +
  • -

Rudnici kulture projekt je multilateralne, međunarodne i interdisciplinarne suradnje koji je pokrenuo Labin Art Express XXI u suradnji s partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Hrvatske, uz potporu European Cultural Foundation i drugih donatora. 

Osnovni cilj projekta jest uspostava i razvoj regionalne suradničke platforme za revalorizaciju, zaštitu i revitalizaciju vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, u kojoj je rudarstvo bilo ne samo jedan od generatora gospodarskog i sveopćeg društvenog razvoja, nego i jedno od rijetkih područja u kojem su tradicionalna povezanost i solidarnost njegovih najvažnih aktera – rudara, nadišli kasnije nacionalne i (novo)državne podjele i sukobe.

Prva faza projekta završava izložbenom turnejom pod nazivom Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije, koja se održava od 3. studenog do 13. prosinca u sedam bivših rudarskih mjesta od Slovenije do Crne Gore, te izdavanjem monografije i DVD-a o projektu do kraja godine. Izložba, čiji je selektor Branko Franceschi, najvećim se dijelom sastoji od umjetnika i radova s nedavno održanog Bijenala industrijske umjetnosti u Labinu (Autopsia, Laibach, Mladen Miljanović, Želimir Žilnik, Damir Šolman), kojima su se pridružili Metal Guru (HR), Irena Lagator Pejović (Crna Gora) i Vladimir Knežević (BiH), a u nekim će mjestima u pratećem programu kao gosti sudjelovati i mladi lokalni umjetnici. Prva izložba u Trbovlju otvorena je do 8. studenog, nakon čega seli u Idriju, a potom u Boljevac, Aleksinac, Mojkovac, Banoviće i Prijedor.

U sljedećoj fazi platforma će se proširiti novim partnerima i novim područjima bivše Jugoslavije (Makedonija, Kosovo), a potom i na jugoistočnu Europu (Albanija, Grčka, Bugarska), s ciljem osnivanja udruge ili klastera koji će omogućiti ponovnu uspostavu veza između bivših rudarskih mjesta te njihovu kulturnu suradnju. Cilje je širenja iniciranje i provedba zajedničkih projekata vezanih uz eksploataciju rudarske, ali i industrijske baštine kao nove kulturne i kreativne industrije na ovim prostorima. 

Izvor: LAE

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.11.2014