Nadilaženje ratnih trauma | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Nadilaženje ratnih trauma

U sklopu festivala FEMART u Prištini, monodrama Sedam uzdaha donosi tragične priče žena koje su proživjele ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Piše: Martina Domladovac

Foto: Fondacija CURE

  • A
  • +
  • -

U nedjelju, 11. listopada, u sklopu festivala FEMART u Prištini, bit će odigrana monodrama Sedam uzdaha redateljice Tanje Miletić Orućević, nastale prema tekstovima iz knjige Ženska strana rata. Uloge sedam različith žena koje su proživjele tragične sudbine u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tumači Mirela Mijačank-Kordić, mlada akademska glumica iz Mostara. Predstava je premijerno izvedena 12. srpnja 2013. godine na sceni Potkrovlje MTM-a.

Knjiga Ženska strana rata, izdana u Beogradu 2007. godine, sadrži svjedočenja, iskaze, pisma i sjećanja koja prikazuju specifičnost stradanja žena u ratu, ali i njihovu hrabrost i snagu u nadilaženju ratnih trauma i uspostavljanju normalnog života. Rezultat je to jednogodišnjeg istraživanja koje su realizirale Žene u crnom, mirovna organizacija iz Beograda, a ostvaren je uz regionalnu suradnju sa ženskim nevladinim organizacijama i grupama za ljudska prava, kao i brojnim pojedincima i pojedinkama. Na temelju ovog zbornika napravljena je i kazališna predstava Prelazeći liniju u izvedbi DAH teatra iz Beograda, koja je ujedno bila i glavno predstavljanje knjige.

Festival Artisteve për të drejtat e njeriut - FEMART (Umjetnice za ljudska prava - FEMART) održava se po treći put na Kosovu, od 7. do 12. listopada. Program obrađuje teme ljudskih prava, reproduktivnog znanja, ženskog ekonomskog osnaživanja, nasilja nad ženama i LGBT prava. U okviru festivala bit će izvedeni orginalni radovi umjetnica iz Kosova i regije, koji uključuju kazališne predstave, dokumentarne i kratkometražne filmove, scensko čitanje, radionice, izložbe, performanse, promocije knjiga, panel diskusije, koncerte i druge oblike umjetnosti, a tokom šest dana održat će se trideset pet aktivnosti sa više od sto umjetnica/umjetnika i aktivistkinja na devet različitih lokacija.

Organizator festivala je nevladina organizacija Artpolis, osnovana 2004. godine, koja  promovira kulturu, umjetnost i multietničku koegzistenciju kroz društveni dijalog, koristeći kazalište kao alat za promicanje različitosti i društvenih promjena, te osnaživanje žena i podizanje svijesti o ženskim pravima.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 09.10.2015

VEZANE VIJESTI

Nova politika znanja

Pripremio: Vatroslav Miloš

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu od 7. do 10. svibnja zasjeda regionalni Ženski sud – feministički pristup pravdi.

Da i ne 90-ih

Piše: Ana Galant
Za generacije premlade da bi iz žamora 1990-ih mogle razlučiti glasove otpora, razuma i humanizma šutnja je ponekad jedina moguća reakcija.

Udruženim snagama širiti feminizam

Razgovarala: Matija Mrakovčić

O festivalu PitchWise, feminizmu u BiH te uvjetima za umjetnički, aktivistički i ženski rad razgovaramo s Vildanom Džekman i Vedranom Frašto iz Fondacije CURE.