Nadrealno lice turizma | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nadrealno lice turizma

Izložba Trojka sarajevskog fotografa Ivana Hrkaša bavi se impresijama i narativnim okvirima istoimene riječke plaže.

07.09.2018 - 29.09.2018 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

U petak, 7. rujna u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević otvara se izložba sarajevskog fotografa Ivana Hrkaša Trojka proizašla iz autorovog istraživačkog projekta u sklopu kojeg se bavi impresijama i narativnim okvirima poznate riječke plaže – Trojke. Autor je zainteresiran za "izolirane prostore" u današnjici, lišene intenziteta i tenzija koje nameću globalizacija i razvoj tehnologije, prostore koji se uspostavljaju kao svojevrsne oaze mira.

Hrkaš je na riječkoj plaži broj 3 proveo 45 dana, voajeristički je promatrao zaštićen prostor u kojem akteri, mještani, slučajni prolaznici i turisti koegzistiraju u često nadrealnim situacijama, te ih je dokumentirao koristeći jednostavnu, idiot kameru kojom nepretenciozno kadrira i okida gotovo u tajnosti. Iz perspektive urbanističkog i socijalnog promišljanja urbaniteta, zajednica plaže Trojka primjer je spontanog procesa oblikovanja javnog prostora u kojem se on personalizira stihijom života, nepromišljeno, i kao takav predstavlja mikrogeografski urbani raritet. Autorova je namjera dokumentirati te vrijedne trenutke i simbole prošlosti koji egzistiraju u sadašnjosti te tih tako sačuvati od ljudske destrukcije, zanemarivanja i konačnog nestanka.

Izložbom Ivana Hrkaša Galerija Miroslav Kraljević najavljuje programski temat kojim će se, putem suradnji s različitim autorima i autoricama kroz različite programe u narednih godinu dana, baviti problematičnim aspektima turizma. Tako će već u rujnu u GMK-u na rezidencijalnom boravku biti Heloise O'Reiley, umjetnica iz Belfasta koja se bavi utjecajem Airbnb-a na stambeno pitanje. Naslijedit će je srpska umjetnica Katarina Šoškić koja se temom masovnog turizma u Zapadnoj Europi i zemljama zahvaćenim tranzicijom bavi u okviru doktorskih studija na bečkom Sveučilištu primijenjenih umjetnosti, te će se u suradnji s GMK-om nastaviti baviti masovnim turizmom na hrvatskoj obali. Obje će u okviru suradnje s GMK-om održati javna predavanja. Tematu će pridonijeti i pulski umjetnik Matija Debeljuh, pobjednik GMK-ovog natječaja Tvornica za produkciju novog rada, čija se izložba na temu seks turizma otvara 13. prosinca ove godine, kao i zajednička izložba arhitekata i članova Antigentrifikacijske redakcije Dafne Berc i Dina Belamarića, zakazana za 2019. godinu.

Ivan Hrkaš rođen je 1978. godine. Nakon školovanja u Jeruzalemu upisao je sarajevsku Akademiju likovih umjetnosti, gdje je diplomirao 2004. i magistrirao fotografiju 2011. godine. Od 2012. predaje kao gostujući profesor na Visokoj školi za dizajn u Ljubljani, a zadnjih devet godina bavi se sociološkom fotografijom. Izlagao je u Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Izraelu, Kini, Meksiku, Sloveniji, Srbiji, Tunisu, Velikoj Britaniji i SAD-u, te je osvajao nagrade na brojnim festivalima. U svibnju 2017. godine objavio je svoju prvu fotografsku knjigu Bamitbah.

Izložba je otvorena do subote, 29. rujna.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 04.09.2018