Naglašavanje prostora participativnosti | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Naglašavanje prostora participativnosti

Lekcije o estetici i produktivnosti tema je razgovora s umjetnikom Oscarom Murillom čiji radovi propituju migracije, globalizaciju, putovanje, rad, proizvodnju i ulogu umjetnika.

20.11.2017 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Razgovor s Oscarom Murillom Lekcije o estetici i produktivnosti održava se u Galeriji Novoj (Showroom), u ponedjeljak, 20. studenog u 20 sati

Oscar Murillo jedan je od međunarodno najpoznatijih slikara mlađe generacije, no usprkos njihovoj komercijalnoj uspješnosti često se odlučuje za dekonstrukciju i destabilizaciju svojih slika. Kroz odbacivanje okvira, procese savijanja, zamatanja i slaganja slike postaju hibridni objekti koji propituju odnos između materijala i procesa, naglašavajući prostore participativnosti. Uz slikarstvo Murillova umjetnička praksa obuhvaća grafiku, kolaž, video, kiparstvo, performans, participatorne instalacije i intervencije, te se odlikuje eksperimentalnošću, procesualnošću, otvorenom formom koja nadilazi ograničenja medija i jasno određenih umjetničkih kategorija. Tematski, njegovi radovi obuhvaćaju niz pitanja -  migracije, globalizaciju, putovanje, rad, proizvodnju, ulogu umjetnika, te njihove manifestacije na mikro i makro razini. Dovodeći ovaj širok raspon tema u vezu s umjetnikovom biografijom, Murillovi radovi naglašavaju tenzije koje nastaju kao posljedica pregovaranja različitih lokacija, zajednica, kultura, klasnih pripadnosti i društvenih konteksta.

Oscar Murillo rođen je 1986. u Kolumbiji, živi i radi u Londonu. Diplomirao je na University of Westminster u Londonu i magistrirao na Royal College of Art u Londonu. Imao je brojne Samostalne izložbe imao je u Haus der Kunst, Minhen (2017), Yarat Contemporary Art Centre, Baku (2017), Museo de Arte de la Universidad Nacional de Colombia, Bogotá (2015), Artpace, San Antonio, Texas (2015), Centro Cultural Daoíz y Velarde, Madrid (2014), South London Gallery, London (2013), te je izlagao na brojnim grupnim izložbama.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 17.11.2017